Els privilegis per als funcionaris del Parlament de Catalunya, a través de les llicències d'edat, existeixen des de la presidència d'Ernest Benach i han durat fins al dia d'avui. No obstant això, l'anterior president de la cambra, el republicà Roger Torrent, nega haver-ne tingut coneixement. Si no, ha assegurat, "s'hauria actuat d'una altra manera". La revelació que els treballadors de la cambra podien acollir-se a un règim per no treballar i cobrar el 100% en els cinc anys previs a jubilar-se ha encès el debat polític. Avui mateix, la CUP també ha reclamat posar la lupa en els sous i dietes que cobren els diputats.

En declaracions als mitjans des de Madrid, on ha inaugurat l'stand de Catalunya a la fira de turisme FITUR, Roger Torrent ha subratllat que "el que és important és com s'ha actuat quan s'ha conegut tota aquesta informació i que això es reverteixi" i que "si s'hagués tingut abans, segur que s'hauria actuat d'una altra manera". En aquest sentit, preguntat justament per si ho desconeixia en l'anterior legislatura, quan presidia el Parlament, ha respost afirmativament: "Si haguéssim tingut la informació que es té ara, hauríem actuat d'una altra manera. Celebrem que, tenint en compte el que se sap avui, la Mesa hagi pres aquesta determinació del que és un privilegi que s'ha de revertir".

 

En la mateixa línia que els últims dies. Dilluns, poques hores després de destapar-se la polèmica, ERC va assegurar que el partit no era coneixedor d'aquesta mesura, malgrat que les últimes dues presidències de la Cambra han recaigut en els d'Oriol Junqueras. Ahir també va criticar que a la reunió de la Mesa del 21 de desembre no es va "ni debatre ni compartir" tot el que implicava l'acord sobre la llicència per edat. Segons va explicar la portaveu, Marta Vilalta, es va donar "confiança" a la proposta que portava la presidència i no es va abordar a fons ni mirar la lletra petita: "Lamentem que en l'acord de la Mesa no es compartís tota aquesta informació si es tenia". 

La CUP obre el meló

Aprofitant l’enrenou d’aquests dies, la CUP ha obert un altre meló que va més enllà de les llicències d’edat: el debat sobre els sous i les dietes que cobren els diputats del Parlament. En un comunicat, els anticapitalistes han reclamat que “la polèmica no se centri només en el sou dels treballadors” i que “és urgent que s’abordin els sous escandalosos” dels parlamentaris. En aquest sentit, la formació recorda que són “l’únic grup que no ha aprovat mai uns pressupostos del Parlament, precisament per a denunciar l’existència de sous desorbitats, privilegis innecessaris i diferències entre les condicions laborals dels diferents treballadors de la cambra”.