Pedro Sánchez ha arribat aquest dimecres a la tarda a la conferència de presidents autonòmics, que se celebrava al Senat, amb tota una bateria de mesures per fer front a la sisena onada de coronavirus. Però, de restricció pròpiament dita, només una: el retorn de l'obligatorietat de la mascareta en espais exteriors. La resta de restriccions quedaran en mans dels governs autonòmics, com fins ara, que podran decidir aplicar-ne com és el cas de Catalunya o no fer-ho com és el cas de Madrid. Així, el govern espanyol donarà màniga ampla a les comunitats, per exemple amb el toc de queda a Catalunya si rep l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Durant la trobada, molts presidents han traslladat el seu malestar a Sánchez perquè hi hagi arribat amb mesures ja preses per ell. El mateix president Aragonès les ha considerat, a més a més, "clarament insuficients". En canvi, Sánchez ha defensat que “no estem a març del 2020 ni al Nadal de l’any passat”. Per tant, les mesures han de ser diferents i "basades en l'experiència". Tot plegat, a només 48 hores de la nit de Nadal.

 

La decisió més visible, doncs, ha estat el restabliment de l'obligatorietat de dur la mascareta en espais exteriors, una obligació que va ser eliminada just abans de les vacances d'estiu. L'havien demanat diferents presidents autonòmics, com el valencià Ximo Puig, el lehendakari Íñigo Urkullu, el gallec Alberto Núñez Feijóo o l'andalús Juanma Moreno Bonilla. Justament això ha portat Sánchez a justificar que aquesta mesura ha comptat amb un ampli "consens". Contemplarà alguna excepció, com la pràctica d'esport, els espais naturals, les unitats de convivència o a metre i mig de distància. Aquesta és l'única "restricció" del govern espanyol. S'aprovarà demà en un Consell de Ministres extraordinari i entrarà el vigor el mateix divendres. I ha garantit que, quan sigui possible, s'aixecarà immediatament. Amb tot, no han quedat clares les diferències amb la regulació actual.

Ni restriccions d'aforaments, ni oci nocturn, ni res. La resta de mesures, com fins ara, quedaran en mans de les comunitats autònomes en l’àmbit de les seves competències sanitàries. Després del revés del Tribunal Constitucional, que ha declarat inconstitucionals els dos estats d’alarma, el president del govern espanyol ha argumentat que els governs autonòmics disposen d’altres eines jurídiques per a aplicar restriccions, sempre en base a la situació epidemiològica i amb la pertinent autorització judicial. “En l’àmbit de les seves competències poden prendre les seves decisions, tot suma”, ha assegurat Sánchez.

Demà mateix es reunirà de forma extraordinària el Consell de Ministres en una trobada monogràfica per aprovar un reial decret del Ministeri de Sanitat que reguli la nova obligatorietat de les mascaretes. Sánchez també s'ha compromès a mantenir reunions periòdiques de la conferència de presidents, cada deu dies, mentre duri la sisena onada.

Accelerar la vacunació

El gruix de qüestions anunciades per Sánchez han estat sanitàries, i especialment en allò que té a veure amb el procés de vacunació, que es vol "intensificar i accelerar". Segons ha detallat el president espanyol, l'objectiu és arribar abans de Cap d'Any al 80% de la població entre 60 i 69 anys amb tercera dosi, el 80% d'entre 50-59 anys abans del 24 de gener, el 80% d'entre 40 i 49 anys durant la primera setmana de març. Pel que fa als nens, busquen el 70% amb primera dosi pediàtrica la setmana del 7 de gener i el 70% amb segona dosi la setmana del 19 d'abril. Per fer-ho possible, Sánchez ha anunciat que es reforçaran els equips de rastrejadors de les Forces Armades i l'ús dels hospitals de la xarxa sanitària militar, a Madrid i Saragossa, per a vacunació.

Un altre aspecte anunciat pel govern espanyol és el reforç dels recursos humans. Sense concretar xifres, Pedro Sánchez ha anunciat la contractació de personal sanitari jubilat i prejubilat, com ja es va fer al principi de la pandèmia, i l'habilitació per a contractació de professionals amb títol d'especialista obtinguts en Estats no membres de la Unió Europea. També s'ha proposat augmentar el nombre de professionals disponibles en atenció primària i comunitària, el principal punt de pressió avui, i millorar les seves condicions, reduint la temporalitat per sota del 8%. Però són unes mesures que depenen més de les comunitats autònomes, que gestionen la sanitat pública. La majoria de presidents han reclamat que es mantingui el fons covid, és a dir, recursos; unes peticions que tampoc no han estat ateses.

S'han anunciat altres mesures, com la supressió de quarantenes per a persones amb pauta completa, ja aprovada per la comissió de salut pública. Pel que fa als tests, el govern espanyol emetrà autoritzacions temporals per a permetre la venda en farmàcies de determinats tests d'antígens d'ús professional perquè estiguin a disposició de tota la població. El certificat covid, com ha aprovat la Comissió Europea, a partir del pròxim 1 de febrer tindrà un període de validesa de nou mesos des de l'última dosi administrada.

“La situació és diferent”

Durant la seva roda de premsa, Pedro Sánchez ha insistit en diverses ocasions que “no estem al març del 2020 ni al Nadal de l’any passat”, perquè hi ha hagut una vacunació massiva, que ja arriba als 38 milions d’espanyols amb pauta completa. Ha volgut calmar novament els ànims: “Entenem el temor de tornar a aquella situació, però avui la situació és diferent”. Per això, ha argumentat, “no aplicarem les mesures de llavors”, sinó que cal “prendre mesures diferents per a situacions diferents”. En aquest sentit, ha recordat com la variant òmicron és molt més contagiosa, però al mateix temps menys greu tant pel que fa a hospitalitzacions com en letalitat, segons l’evidència científica disponible.

Aragonès reclama estendre restriccions

Durant la seva intervenció, Pere Aragonès ha considerat “clarament insuficients” les mesures anunciades per Pedro Sánchez, segons fonts presents a la trobada. En aquest sentit, i com ha fet el lehendakari Íñigo Urkullu, ha reclamat “mesures més valentes, coordinades i a tot l’Estat, amb els matisos convenients adaptant-se a la realitat epidemiològica de cada territori”. De fet, ha exposat les mesures aprovades per la Generalitat, que van “en la línia del que estan fent molts altres Estats europeus”. Ha incidit en la gran mobilitat interterritorial durant aquestes dates de Nadal.