La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, fa broma amb els canvis que ha fet Pedro Sánchez al Consell de Ministres per substituir Carolina Darias i Reyes Maroto, que seran candidates del PSOE a les eleccions municipals de maig. “Han sigut sense perspectiva de gènere”, ha dit en una entrevista a Telecinco just quan s’acabava de saber que Héctor Gómez seria el nou ministre d’Indústria, Comerç i Turisme i José Manuel Miñones assumiria la cartera de Sanitat.

“Més enllà de la broma, no en sé res d’ells, no sé com faran les coses”, ha manifestat la presidenta madrilenya. Això sí, ha tingut temps per criticar que Pedro Sánchez ja hagi nomenat “42 ministres” i a la seva comunitat “cinc delegats del govern i tres portaveus”. Al seu torn, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, creu que Sánchez s'ha quedat curt amb la remodelació.

Després d'intervenir en un esmorzar informatiu, Núñez Feijóo considera que els canvis haurien d'haver afectat Irene Montero, "la ministra del nyap legal de la llei del només sí és sí, i Fernando Grande - Marlaska, el ministre de la "tanca de Melilla". "És una sorpresa per a tots, la qual cosa acredita que el president no pot ni té marge per fer les remodelacions que un president amb autoritat hauria de fer", ha explicat el cap de l'oposició.

La presidenta de la Comunitat de Madrid fa temps que s’ha convertit en oposició frontal al govern de coalició. Per això, en l’entrevista, s’ha queixat que l’executiu de Sánchez “no posa l’accent mai en els problemes reals” com la natalitat, els incendis forestals. “Hi ha una Espanya cada cop més buidada, jutjats col·lapsats, economia desastrosa, atur juvenil, desocupació a tots els nivells, desincentiu” o “crisi territorial”. De la mateixa manera, Ayuso ha criticat les lleis que s’han impulsat a l’Estat i “aquesta forma de portar Espanya a l’ultraesquerra”. Intueix que es tracta d’un “govern terminal”, que li queda “poc temps.

Sánchez compleix amb la paritat

Amb la substitució de Maroto i Darias per Gómez i Miñones, l’executiu de Sánchez es queda amb 12 ministres dones i 10 homes —abans de la remodelació eren 14 i 8—. D’aquesta manera el president espanyol compleix amb la llei de paritat que vol impulsar i que obligarà a tenir un mínim del 40% d’homes i dones en llocs de responsabilitat del govern. Al Consell de Ministres, incorporades les modificacions, hi haurà un 55% de dones i un 45% d’homes. Tot i això, la desitjada paritat no es compleix en l’àmbit de les vicepresidències perquè les tres que hi ha són del gènere femení.

Les noves cares: Gómez i Miñones

Al ministeri d’Indústria, Héctor Gómez en serà el nou responsable. Nadiu de Santa Cruz de Tenerife, Gómez és graduat en Dret, llicenciat en Ciències del Treball i diplomat en Turisme. Entre el 2021 i el 2022 va ser portaveu del Grup Socialista al Congrés dels Diputats encara que abans havia estat nomenat director de Turespaña. Gómez ja havia format part de l’equip del ministeri amb Reyes Maroto. Pel que fa al nou ministre de Sanitat, José Manuel Miñones és doctorat en Farmàcia i fins al 2021 va ser el delegat del govern espanyol a Galícia. L’elecció per a la cartera de Sanitat fa pensar que Sánchez el posiciona com a futur candidat del PSOE a les eleccions gallegues.