José Manuel Miñones Conde és el nou ministre de Sanitat, en substitució de Carolina Darias, que deixa el govern de Pedro Sánchez per presentar-se com a candidata a l'alcaldia de Las Palmas a les eleccions municipals del 28 de maig. Miñones, nascut a Santiago de Compostel·la i llicenciat en Farmàcia el 1997, per la Universidade de Santiago de Compostela, va obtenir el doctorat en la mateixa especialitat amb Premi extraordinari per la seva tesi. Miñones era des del passat 29 de març de 2021 el delegat del govern espanyol a Galícia. 

A més ha estat investigador del programa 'Parga Pondal', entre 2005 i 2011, i professor del Departament de Química i Física amb docència en la Facultat de Farmàcia de la USC. I també ha estat membre de la Comissió de mobilitat i accessibilitat de la Federació Espanyola de Municipis (FEMP). 

Trajectòria política 

José Manuel Miñones va fer els seus primers passos a la política mentre era vicepresident de l'associació de veïns de la urbanització en la qual vivia a Ames, a la Corunya; l'any 2005 va participar en diverses reunions amb el que en aquell moment era alcalde del municipi, el socialista Carlos Fernández, qui el va incloure a les llistes en les eleccions en 2007, tot i que, no va ser fins al 2009 que va entrar al govern, com a regidor d'Educació. 4 anys després de liderar l'oposició, va acabar sent el líder socialista en la llista de 2015, on finalment va aconseguir convertir-se en l'alcalde d'Ames, en un govern on el seu partit només tenia 4 regidors de 21. Malgrat que va tenir uns inicis complicats, va aconseguir donar-li a Ames una gestió endreçada i reforçar els serveis públics. Això li va permetre renovar l'alcaldia el 2019, duplicant el nombre de regidors, aconseguint la majoria en el ple amb el BNG, i també va optar per incloure a Contigo Pódese (Podemos), per mantenir la gestió. Miñones es va mantenir a l'alcaldia d'Ames fins al març de 2021, quan finalment va ser nomenat delegat del govern espanyol.

Els mitjans gallecs enalteixen la figura de Miñones, del qual destaquen que comparteix aspectes biogràfics amb Pedro Sánchez. A banda, de formar part del PSOE, ambdós van néixer en 1972, són professors d'Universitat i tenen dos fills. Miñones, amb orígens familiars en Vimianzo, el seu pare també va ser catedràtic de Farmàcia, motiu pel qual va seguir els seus passos acadèmics. 

Crisi de govern

Pedro Sánchez ha anunciat la decisió aquest dilluns en una compareixença en el Palau de La Moncloa, on ha comunicat també la incorporació d'Héctor Gómez com a ministre d’Indústria, Comerç i Turisme en substitució de Reyes Maroto, que serà candidata del PSOE a l'alcaldia de Madrid a les eleccions municipals. 

Sánchez ha destacat d'ell la seva tasca com a investigador, la seva "irreprotxable" trajectòria i el seu "compromís indestructible en la defensa de l'interès general". Miñones serà el primer llicenciat en Farmàcia nomenat ministre de Sanitat. Sembla que l'opció de triar Miñones com a titular de la cartera de Sanitat no és casualitat, aquesta elecció també serà important a Galícia, on el PSOE busca dibuixar un nou líder per aconseguir governar la Xunta de Galicia en les eleccions previstes per 2024.