El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que Héctor Gómez serà el nou ministre d’Indústria, Comerç i Turisme en substitució de Reyes Maroto, mentre que José Manuel Miñones substituirà Carolina Darias com a ministre de Sanitat. Gómez ha estat portaveu del grup parlamentari socialista i actualment exercia com a president de la comissió constitucional del Congrés dels Diputats. Per la seva banda, Miñones ha exercit com a delegat del govern espanyol a Galícia. És llicenciat en farmàcia i és doctor per la Universitat de Compostel·la. 

En una compareixença institucional, Sánchez ha volgut destacar la trajectòria de Maroto i Darias per al seu executiu. Ha posat en valor que la fins ara ministra d'Indústria va entrar a l'executiu abans fins i tot que existís un govern de coalició amb Podemos i que, per tant, és de les ministres que portaven més temps al govern. Ha destacat que hagi hagut de reactivar el turisme espanyol després de la crisi del coronavirus, i que el seu departament també s'hagi vist afectat per la guerra a Ucraïna. En el mateix sentit, ha felicitat Darias per la seva feina feta, per haver substituït Salvador Illa al capdavant del ministeri de Sanitat enmig d'una pandèmia. "El seu nom quedarà sempre vinculat a l'èxit de la campanya de vacunació", ha assegurat el president espanyol. 

La remodelació de l'executiu espanyol havia de ser imminent. De fet, ja la va confirmar el mateix Pedro Sánchez fa un parell de setmanes. Tot es deu a les candidatures de les dues ministres a les eleccions municipals. Reyes Maroto ja es va acomiadar uns dies abans de la sala de premsa del Consell de Ministres per evidenciar que la crisi de govern seria imminent. Després va comparèixer el president socialista i va esvair els dubtes sobre un cap de setmana protagonitzat per canvis a l’executiu: va situar la remodelació per a després de la moció de censura de Ramón Tamames.

L’objectiu d’aquesta crisi de govern és clar i força delimitat: rellevar Reyes Maroto i la ministra de Sanitat, Carolina Darias. És a dir, que la crisi de govern no s'ha estès a Podemos i ha estat, per tant, força discreta. Ara bé, tot i que la remodelació es delimiti només a Maroto i Darias, Pedro Sánchez certificarà que és el president del govern espanyol que ha tingut més ministres que han deixat el càrrec per les seves candidatures en eleccions llunyanes a La Moncloa.

A més de Carolina Darias i Reyes Maroto, han abandonat l’executiu espanyol per haver-se presentat a eleccions Salvador Illa i Pablo Iglesias. Tot i que aquest darrer cas no va ser una decisió presa per Sánchez, l’exsecretari general de Podemos va dimitir de les seves responsabilitats com a vicepresident segon i ministre de Drets Socials i Agenda 2030 per concórrer a les darreres eleccions a la Comunitat de Madrid i destronar Isabel Díaz Ayuso, però va fracassar.

José Manuel Miñones, a la dreta, acompanyat del secretari general d'UGT
José Manuel Miñones, a la dreta, acompanyat del secretari general d'UGT / Foto: Europa Press

De la mateixa manera, Salvador Illa, que segurament s’ha convertit en el ministre de Sanitat més famós de la democràcia per haver-se hagut d'enfrontar a la pandèmia del coronavirus, va abandonar el seu càrrec el gener del 2021 per presentar-se, uns dies més tard, a les eleccions catalanes. Va tenir més fortuna que Iglesias, però amb final agredolç: tot i aconseguir guanyar les eleccions del 14-Fl’independentisme va tornar a arrasar a les urnes i va poder investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat.

A aquests quatre ministres de Sánchez —Darias, Maroto, Iglesias i Illa— que han deixat les seves carteres per dirigir-se a eleccions autonòmiques o municipals cal sumar-li el cas de Josep Borrell. El maig del 2019, sent encara ministre d’Exteriors, es va presentar a les eleccions europees. Tot i ser candidat electe, va renunciar al seu escó europeu argumentant que la investidura de Sánchez com a president del govern espanyol era “incerta”. Ara bé, abandonà l’executiu espanyol el novembre d’aquell any per passar a ser, aquell mes de desembre, Alt Representant de la Unió Europea a l’Exterior.