Només començar l’any s’ha fet públic un contundent informe de Nacions Unides que denuncia la vulneració de drets humans amb l’ús de Pegasus a l’Estat espanyol i l’espionatge a l’independetisme, i reclama al govern espanyol que investigui el CatalanGate. Fins a tres relators de l’ONU han fet una crida els responsables de l'executiu a prendre les mesures necessàries per protegir els drets i llibertats de les persones espiades i imposar les sancions adequades als responsables d’aquest espionatge, pràctica que ha estat reconeguda pel mateix govern espanyol. Nacions Unides reclama responsabilitats al govern espanyol, com també ho ha fet el Parlament Europeu, però a La Moncloa, com si sentissin ploure.

El mateix passa a les portades dels diaris que trobem aquest dimecres al quiosc, on s’imposa una omertá descarada, que només trenquen El Punt Avui, que s’exclama “Un altre calbot”, i l’Ara. L’escàndol que va esclatar el març passat es va enterrant a poc a poc amb la complicitat de socialistes i populars malgrat les denúncies reiterades dels organismes internacionals, que fan seves les peticions de justícia reclamades pels almenys 65 independentistes espiats amb el programari israelià. L’'avui no toca' amb el CatalanGate és de proporcions escandaloses, i això quan falten sis mesos perquè Pedro Sánchez assumeixi la presidència de la Comissió Europea.

L’ofensiva del PP pel CGPJ a Europa

Precisament Alberto Nuñez Feijóo pretén deixar en evidència Pedro Sánchez a Europa amb la crisi del poder judicial. Així ho recull El Mundo, que explica com el PP té intenció de dur a Brussel·les el seu pla per reformar el sistema d’elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial per tal de pressionar el PSOE. El PP, diuen, no creuen que Pedro Sánchez pugui assumir la presidència europea sense haver resolt aquesta qüestió, que està en el punt de mirar de les autoritats comunitàries. Potser no n'hi ha per tant, senyors del PP, si no mirin com han reaccionat a La Moncloa amb un afer com el CatalanGate.

El balanç positiu de l’atur

El que sí que toca avui és parlar de l’atur i de les xifres de l'ocupació al tancament del 2022. El País, el diari oficial de La Moncloa, es felicita de la creació de més de mig milió de llocs de treball durant l’any passat, com també ho fa l’ABC, si bé aquest rotatiu posa el dit a la nafra a l’eufòria del govern espanyol quan constata que l’èxit de la reforma laboral té trampa amb la temporalitat encoberta: un de cada tres contractes indefinits és fix discontinu. L’evolució de l’ocupació ha millorat al llarg del 2022, si bé al desembre s’ha registrat una certa frenada en la creació de llocs de treball. Veure’m que passarà l’any que ara comença, un cop s’hagi consolidat la reforma laboral i tots els temporals siguin indefinits o fixes discontinus.

elpuntavui
Portada El Punt Avui
ara
Portada Ara
elmundo
Portada El Mundo
elpais
Portada El País
abc
Portada ABC
elperiodico
Portada El Periódico
lavanguardia
Portada La Vanguardia
larazon
Portada La Razón