jane

Dijous es va viure una jornada caòtica en la circulació de trens a Catalunya. Un sabotatge a la línia de fibra òptica de l'AVE, que algú va tallar en dos punts, va paralitzar 40 trens i afectar 13.000 viatgers. L'Estat ho ha aprofitat per carregar contra els Mossos d'Esquadra. Tant el ministre de Justícia, Rafael Català, com el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, han apuntat a la manca de diligència de la policia catalana en la protecció de les instal·lacions de l'AVE.

Aquestes paraules de descrèdit les deu haver escoltat el jutge que haurà de portar la investigació del cas, que és qui decidirà si l'ajuden els Mossos o bé la Guàrdia Civil o la policia espanyola.

Pomar, en un acte a Barcelona, ha recriminat a la policia catalana que Catalunya registra més del 50% dels robatoris de coure a les línies ferroviàries de l'Estat. Segons les seves dades, durant el 2014 es van perpetrar 475 robatoris i aquest 2015 ja se'n compten més de 300. Ha insistit que un servei tan "important" com és l'alta velocitat "requereix una atenció especial" per part de qui té la competència de seguretat de la comunitat autònoma, en aquest cas els Mossos.

Fibra i coure

Pomar no ha explicat què pot relacionar els robatoris de fil de coure i el sabotatge de la línia de fibra òptica de l'AVE. La fibra òptica és difícilment reutilitzable i no té valor de revenda.

Diversos tècnics han explicat a El Nacional que, típicament, els lladres de coure tallen pels dos extrems el fil que es volen endur. Així és com s'ha trobat el cable de fibra òptica de l'AVE. "És probable que els lladres, en veure que era fibra, l'hagin deixat estar", explica un tècnic. "Si és un sabotatge és molt cutre, perquè és relativament fàcil empalmar dos talls de fibra. Si l'hagués fet jo, m'hagués endut el cable o l'hagués tallat en més trossos", afegeix.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, hi ha dit la seva hores després sense voler entrar en una "picabaralla amb l'Estat". En una compareixença a la conselleria, fidel al seu estil zen, Jané ha defensat la tasca dels Mossos amb dades. "Patrullem més de 14.000 hores a l'any sobre aquestes infraestructures i hem rebaixat en un 35% els robatoris en només cinc mesos", ha replicat.

Des d'Interior sospiten que les acusacions tenen una intenció: treure els Mossos de la investigació i pressionar el jutge perquè l'encarregui a la Policia espanyola o a la Guàrdia Civil.

Les sospites s'han confirmat quan la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha informat que el cas el portaria l'Audiència Nacional, com si es tractés d'un atemptat terrorista.

Tampoc no ha faltat la lectura política de les acusacions sobre els Mossos i del mateix sabotatge. Gómez-Pomar, preguntat per una televisió estatal sobre els suposats "motius polítics del sabotatge", ha dit: "No me compete hacer esta valoración, el caso está en manos de los investigadores".