La Sala d'Apel·lació de l'Audiència Nacional ha confirmat la competència d'aquest tribunal per jutjar el major dels Mossos Josep Lluís Trapero i la cúpula de la policia catalana per un delicte de rebel·lió en relació amb l'1-O i els incidents a la conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017.

En la seva sentència, la sala rebutja el recurs de l'exdirector dels Mossos Pere Soler i de l'exsecretari general d'Interior César Puig - segon de l'exconseller Joaquim Forn, que ha estat jutjat al Suprem - contra la interlocutòria de la secció segona que el 22 de febrer va considerar competent l'Audiència Nacional per jutjar aquests fets després de resoldre l'incident de previ pronunciament que van plantejar.

A més de Trapero, Soler i Puig, a la banqueta de l'Audiència Nacional s'hi asseurà la intendent dels Mossos Teresa Laplana, que igual que el major dels Mossos va renunciar a qüestionar la competència d'aquest tribunal per jutjar-los el mes de febrer passat.

En una sentència, els magistrats de la Sala d'Apel·lació desestimen el recurs plantejat per César Puig, al qual es va adherir Pere Soler, contra la interlocutòria de la Secció Primera de la Sala Penal del passat 22 de febrer que va confirmar la seva competència per enjudiciar els fets.

 

 

 

 

La resolució, sense entrar a considerar la veracitat o no dels fets, fa seus els "molt encertats i fundats" arguments exposats amb "enorme profusió" en la resolució de la Secció Primera i recorda que la competència legal perquè la Sala Penal de l'Audiència enjudiciï presumptes delictes de rebel·lió -article 472 del Codi penal de 1995, com a delicte contra la Constitució i els articles 214 i següents del Codi Penal de 1973, segons la reforma operada per la LO 2/1981 de 4 de maig- deriva de aquesta última i l'article 11 de la LO 9/1984, de 26 de desembre, i de la disposició transitòria de la LO 4/1988, de 25 de maig, de reforma de la Llei d'enjudiciament criminal.

El Tribunal exposa que l'Audiència Nacional té competències "en matèria de delinqüència grupal organitzada". "En conseqüència, la seva doctrina, única impugnable en aquest recurs que versa sobre delicte de rebel·lió i connexos a ell (les sedicions que persegueixen fins rebels són igualment competència d'aquesta Audiència Nacional) és plenament encertada, havent de procedir a la seva confirmació, precisament per exercir la funció unificadora a què respon el recurs d'apel·lació davant aquesta Sala d'apel·lació, que és la primera vegada que es pronuncia sobre aquest tema ", conclou la sentència.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat