L'Audiència de Barcelona ha ratificat l'absolució d'Òmnium Cultural davant de la demanda de vulneració del dret a la imatge interposada per un agent de la Guàrdia Civil que va testificar al judici als líders independentistes celebrat al Tribunal Suprem. L'agent havia denunciat Òmnium per haver fet servir una part d'aquella declaració sense permís en un vídeo, al·legant la suposada finalitat publicitària del muntatge. El president d'Òmnium, Jordi Cuxart, ha celebrat la resolució judicial: “Aquesta victòria en la defensa de la llibertat d'expressió ens referma a tornar-ho a fer i fer-ho millor”

El tribunal ha desestimat el recurs presentat per l'agent i deixa clar que no ha quedat acreditada cap lesió al dret a la pròpia imatge. Sosté que en tot moment Òmnium Cultural va fer ús del seu dret a la llibertat d’expressió, un dret fonamental que “cal protegir”. Així, manifesta que el vídeo de l'entitat sobiranista no tenia cap finalitat publicitària ni comercial, sinó informativa i de denúncia. 

 

Essència de la democràcia

L'Audiència de Barcelona afirma al seu escrit que “no estem davant d’una demanda de protecció del dret a l’honor” i destaca que “la crítica al ‘poder’, que inclou els actes i les actituds dels individus que l’encarnen, ja siguin autoritats, agents de l’autoritat o funcionaris, en tant que servidors públics, i l’emissió del lliure pensament, és l’essència de la democràcia”.

De fet, els magistrats argumenten que, si la tesi del demandant fos certa, és a dir si fos delicte utilitzar la veu d’algú que ja ha estat publicada oficialment, no es podria fer cap programa d’humor, ni cap crítica ni “cap recull amb finalitat historicista”. A més a més sosté que la informació que incorpora el vídeo "és veraç, d’interès públic, se’n fa un tractament no ofensiu”.

Igualment, els magistrats retreuen a l'agent de la Guàrdia Civil la seva pretensió de demanar responsabilitats a l'entitat. “Voler fer transmutar en una activitat mercantil capitalista l’actuació d’Òmnium Cultural, exclusivament pel fet que aparegui la llegenda ‘fes-te’n soci’ al final del clip informatiu, implica desconèixer la realitat d’una entitat que funciona gràcies als socis i exclusivament per les seves aportacions. Fer-se soci d’Òmnium Cultural és només una crida a participar en les activitats de l’entitat i en la mateixa vida de l’entitat, és una de les formes de donar vida a la centralitat que el fet associatiu voluntari i no lucratiu representa en el marc de la societat catalana contemporània”. 

Llibertat d'expressió

El president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha celebrat el pronunciament de l'Audiència de Barcelona. Al parer de Cuixart es tracta d'una "victòria en la defensa de la llibertat d'expressió" que els anima a "tornar-ho a fer i fer-ho millor". Òmnium Cultural va defensar davant del tribunal el seu dret a la llibertat d'expressió, que "cal protegir". "Mai no renunciarem a exercir drets fonamentals en defensa de l'autodeterminació", ha afegit Cuixart en valorar la sentència.

El cas neix del judici a l'1-O al Tribunal Suprem, on l'agent denunciant va testificar haver vist "banderes d'Òmnium" a les manifestacions de la Via Laietana de Barcelona, unes banderes que no existeixen. Òmnium va aprofitar aquesta declaració per difondre un vídeo-denúncia sobre el judici.

 

Imatge principal, Jordi Cuixart, president d'Òmnium /  Carlos Barglietto