La disciplina de partit és quelcom inamovible. El diputat d'Unidas-Podemos Jaume Asens prou bé que ho sap i per això ha aplaudit les paraules de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, titllant ahir de "tonteries" la voluntat de plantejar un referèndum a curt termini per part dels independentistes. Posteriorment, la mateixa alcaldessa va matisar que no es referia al referèndum i, fins i tot, la direcció de l'Ajuntament ho va voler aclarir, però del seu llenguatge planer i més directe així es va entendre.

D'aquesta manera, Asens ha donat tota la raó a Colau i l'ha excusat: "No s'han interpretat bé les paraules de l'alcaldessa. És veritat que la frase la diu, però no en referència al referèndum. Tothom sap quin és el nostre plantejament del referèndum i és veritat que ara no es donen condicions per plantejar-ho i s'ha de resoldre en dues fases. Una primera amb una consulta sobre el que s'acordi a la taula de diàleg i una segona, a mig o llarg termini, si aconseguim reconstruir els ponts que s'han trencat fins ara", ha dit en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya.

Malgrat tot, no és res de nou. Asens ja porta mesos, fins i tot des abans de l'estiu, marcant quins temes es poden tractar a la taula i quins no: "No es pot dir que l'objectiu de l'independentisme és innegociable i tampoc, a la vegada, el marc constitucional. És una qüestió d'actitud i s'ha d'anar amb la voluntat de ser més flexibles. Marcar el terreny amb declaracions maximalistes no ajuda", conclou.

Precisament, Asens va a la taula de diàleg amb l'alarma posada: "Jo hi tinc una confiança i esperança relatives". I si anem al matís més estricte, considera que en aquests moments té "més esperança que confiança". Sobre el com de la taula, Asens també demana restar-hi importància. Un exemple clar és si cal que també s'assegui el president Pedro Sánchez: "Demanar públicament que hi sigui no és la millor manera per aconseguir-ho, ho poses molt més difícil". De qui sí que n'ha confirmat la presència, tot i que ja es donava per fet, és de la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz.

En paral·lel, Asens també ha carregat contra Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial: "Ahir, el senyor Lesmes una altra vegada va fer un discurs contra el govern. Ell és el president dels jutges amb el mandat caducat i sense legitimitat democràtica i, en canvi, carrega contra un govern sorgit de les urnes. Per mi això és una mostra de falla sistèmica. El senyor Lesmes el que hauria de fer és dimitir, és un home del Partit Popular i tothom sap que defensa el seu partit".

Fotografia de portada: el diputat d'Unidas-Podemos, Jaume Asens, a Aquí Cuní de Ser Catalunya