La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha defensat novament la decisió de Govern d'indultar als condemnats pel procés independentista a Catalunya, reivindicant que són una aposta contra "el bloqueig i la crispació", en resposta al president de Tribunal Suprem i del Consell General de Poder Judicial, Carlos Lesmes, que aquest dilluns ha criticat que el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, parlés de "revenja" per justificar la mesura de gràcia.

"Estem davant d'una disjuntiva, que és si optem per la recuperació econòmica i social o si optem pel bloqueig i la crispació. El Govern ja ha elegit", ha dit Llop en declaracions a la premsa recollides per Europa Press, quan li han preguntat sobre la intervenció de Lesmes durant l'obertura de l'any judicial 2021/2022 que s'ha celebrat aquest dilluns al Tribunal Suprem. Llop ha posat de manifest que "el Govern ha triat la recuperació i la transformació del nostre país", mentre ha instat a "qui no hagi triat" encara, a "qui estigui bloquejant", a "fer-s'ho mirar". En tot cas, ha recordat que els indults concedits el passat mes de juny per l'Executiu als condemnats pel 'Procés' han estat recorreguts davant del Tribunal Suprem, que està pendent de resoldre sobre aquestes impugnacions. En aquest sentit, ha expressat el seu "respecte" a la decisió que prengui.

La ministra ha reaccionat així a les paraules de Lesmes, que en el seu discurs ha criticat -sense arribar a citar-lo- que Sánchez arribés a justificar els indults als líders independentistes indicant que la "revenja" no està entre els valors constitucionals. "S'ha arribat a contraposar, per explicar la indulgència, la concòrdia davant el ressentiment, com si l'acció de la Justícia en aplicar la llei a la qual tots ens devem fos un obstacle per a la convivència o obeeix a raons diferents de les que preveu les normes", ha dit Lesmes.

"Res més allunyat de la realitat. La funció dels jutges i magistrats, jutjant i fent executar el jutjat, amb independència absoluta d'influències externes o internes, polítiques o de qualsevol altra índole, no es correspon de cap manera amb la idea de revenja o amb el sentiment de rancor, ja que jutjar és donar a cadascú el seu d'acord amb les lleis", ha reblat el cap del Poder Judicial.

La crítica de Lesmes

“S’ha arribat a contraposar, per explicar la indulgència, la concòrdia davant del ressentiment, com si l’acció de la justícia en aplicar la llei a la qual tots ens devem fos un obstacle per a la convivència o obeís a raons diferents de les previstes a les normes”, ha criticat Carlos Lesmes.

I el president del Tribunal Suprem ha rebatut els arguments: “Res més allunyat de la realitat. La funció dels jutges i magistrats no es correspon de cap manera amb la idea de revenja o amb el sentiment de rancor". Ha remarcat que les decisions judicials es basen en unes lleis “que han estat democràticament aprovades i que, per tant, expressen la voluntat de la majoria”.