El diumenge passat, el president a l'exili, Carles Puigdemont, va entrar en la campanya de les eleccions generals 2023 de Junts per Catalunya. Dos dies després, ho va fer l'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, en el marc d'un acte sobre drets i llibertats. I aquest dimecres l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha participat en un esmorzar dels juntaires amb representants de petites i mitjanes empreses catalanes a l'hotel Gallery de Barcelona per parlar de fiscalitat i d'economia productiva. Sobre el dèficit fiscal, un dels principals greuges de l'Estat envers Catalunya, Mas s'ha mostrat poc confiat que pugui tenir una "solució estructural" dins d'Espanya: "Alguns creuran que és exagerat, però hem arribat a pensar que és tan difícil arribar a arreglar-ho com arribar a la independència de Catalunya".

📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya

En aquest sentit, l'expresident ha plantejat que l'Estat no té "cap incentiu" per contribuir a la solució d'aquesta qüestió i que s'ha demostrat que amb un "govern més favorable a això" com seria l'actual tampoc s'ha posat sobre de la taula. "Si amb aquest executiu no s'ha plantejat, vol dir que la solució és tremendament complicada", ha apuntat. De totes maneres, i fent un discurs més pragmàtic que el que ha fet Míriam Nogueras, Mas ha fet bandera de la necessitat d'"arrossegar recursos cap a Catalunya" cada vegada que es pugui.

 

Mas creu que l'abstenció és una posició "equivocada" i demana votar pels qui defensin els interessos de Catalunya

Preguntat pel risc d'abstenció de l'electorat independentista el 23 de juliol, Artur Mas ha assenyalat que és una posició "legítima", però que a parer seu és "equivocada". "No anar a votar no vol dir encertar-la, es pot no anar-hi i equivocar-se", ha propugnat. En aquest context, ha afegit que una persona pot no anar per "fer un toc d'atenció" als partits, però que a l'hora de la veritat cap formació acaba recordant aquest toc al cap de 48 hores. I aquesta equivocació "doble" que ha indicat també creu que es produiria perquè, amb l'abstenció, es pot "engreixar l'opció que menys agrada" a l'elector i, per tant, "donar força a qui més pot perjudicar".

En paral·lel, ha demanat mobilitzar-se per votar els qui "defensaran els interessos del país". "Si fos un ciutadà de Madrid o Andalusia, només podria triar entre dretes o esquerres; però a Catalunya tenim una altra opció que altres territoris no tenen i que passen per damunt d'aquest debat perquè es pot votar simplement en termes d'utilitat catalana", ha reflexionat. Com a exemples, ha situat la qüestió de Rodalies, la fiscalitat o el model sanitari com a debats que no són d'esquerres o dretes, sinó que afecten tots els catalans. Per això, Mas ha asseverat que "si es pot triar opcions que sabem que defensaran els interessos de Catalunya, tenim molt guanyat". "Podem triar en positiu, una opció que defensi el país on sigui i davant de qui sigui, i per això soc aquí, per parlar en termes d'utilitat catalana", ha postulat.

Per la seva banda, la cap de llista de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha assenyalat que Catalunya és un "poble de pactes", però que aquests s'han de complir. "És molt complicat fer polítiques serioses amb un govern que no compleix els acords i que no paga; nosaltres sempre hem dialogat, però el que cal és negociar", ha declarat. En aquest context, ha puntualitzat que l'actitud és molt important: "Els polítics catalans ara van acomplexats i ajupits a Madrid, cal anar desacomplexats i forts perquè així les coses comencen a sortir bé". Per a Nogueras, fer política avui a Catalunya és de "valents" davant el risc de saber "on es pot acabar i que podem tenir les mans lligades". Davant dels empresaris, la candidata dels juntaires ha expressat que veu "indignant" que l'Estat només vulgui els catalans per "treballar, pagar i callar".