A falta d'una setmana per a unes decisives eleccions generals 2023, Junts per Catalunya s'ha desplaçat fins a l'Amer natal del president a l'exili, Carles Puigdemont, amb la bandera de l'1 d'octubre i amb la consigna de "fer forta Catalunya" el 23 de juliol per anar a Madrid a "doblegar" l'Estat. En l'acte central de la candidatura, celebrat a una plaça del Monestir atapeïda, el partit s'ha encomanat de les paraules de Puigdemont per reivindicar que van a la "trinxera" de Madrid a plantar cara. Durant la seva intervenció, que s'ha produït com a plat fort al final de l'acte, el també eurodiputat ha apel·lat a la mobilització el proper diumenge per "sortir en defensa de Catalunya": "No ens abstenim quan ens ataquen, estem acostumats a remar contracorrent i no dimitim de les nostres responsabilitats ni de la nostra obligació de defensar el país". "Catalunya no es pot defensar amb les mans a les butxaques", ha afegit.

📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya

En la línia de desmarcar-se del marc que propugna que la tria del 23-J anirà sobre PP o PSOE, Carles Puigdemont ha reivindicat Junts com la candidatura que "no es fa perdonar per la seva estima a Catalunya" i perquè aquesta llista l'encapçala una persona que "no decebrà": "La Míriam Nogueras no es deixa intimidar per les pressions, es mou per la lleialtat al país, i ens cal gent insubornable". En aquesta línia, ha presumit de la cap de llista del seu partit davant el PSC o Esquerra Republicana: "A nosaltres no ens cal amagar el nostre candidat o candidata, no li donem corda lliure durant quatre anys, es digui Batet o Rufián, per després posar-lo en segon lloc en campanya". A més, el president a l'exili ha volgut situar Junts en una dimensió diferent —la de la confrontació— a la política seguida per Esquerra Republicana durant els darrers quatre anys i s'ha mostrat crític amb la "política útil" que defensen els republicans: "Hi ha una manera molt poc útil de defensar els nostres interessos i l'hem vist aquesta legislatura: mireu la inversió per habitant a Catalunya i la que es fa per cada madrileny i mireu si és política útil".

Junts Amer 16 juliol 2023   Eva Parey
La foto final de l'acte de Junts per Catalunya a Amer / Foto: Eva Parey.

"Fotuts" en aquesta Espanya

El tret de sortida de l'acte ja ha estat molt simptomàtic dels missatges que vol traslladar Junts fins al 23-J. L'inici ha estat marcat per una actuació on els músics han cantat la versió del 'No surrender' de Bruce Springsteen que es va versionar per homenatjar els polítics que estaven empresonats i els que són a l'exili. I en aquesta línia ha emmarcat el seu discurs la candidata Míriam Nogueras, que ha lamentat els intents de l'Estat de "tancar l'independentisme en compartiments ideològics", quan la seva família és "Catalunya". Nogueras ha fet bandera de la política del "desacomplexament" posant al damunt de la taula que l'any que més es van executar els pressupostos per part de l'Estat va ser el 2017, el del referèndum: "I ara que em diguin que anant desacomplexats i sense la confrontació no s'obtenen resultats rendibles".

La cap de cartell dels juntaires al Congrés ha afirmat que, passi el que passi el 23 de juliol, Catalunya està "fotuda en aquesta Espanya". "Ens cal una Catalunya forta per fer front a l'Estat, els vots dels catalans no poden ser útils per a Espanya, els vots han de servir per fer fort el país i serviran per doblegar aquesta Espanya i el monarca de l'a por ellos", ha destacat.

Miriam Nogueras Junts Amer 16 juliol 2023   Eva Parey
Míriam Nogueras, a l'acte d'Amer / Foto: Eva Parey.

"Rufián, t'han pres el pèl" i crides contra l'abstenció

A més de Nogueras i Puigdemont, hi han intervingut els pesos pesants del partit, Jordi Turull i Laura Borràs, i també els caps de llista de demarcació, Isidre Gavín (Lleida), Marta Madrenas (Girona) i Josep Maria Cruset (Lleida); a més del candidat al Senat per Barcelona, Toni Castellà. El secretari general del partit s'ha pronunciat contra l'abstencionisme el 23-J i ha demanat "votar en nom del president Puigdemont", ja que ell no podrà, perquè ell "no s'abstindria". "Si no hi anem, guanyaran les togues i les porres", ha volgut advertir, i creu que cal llançar el missatge que els independentistes segueixen "alçats i ferms" perquè l'efecte contrari podria fer que fossin la "riota" pel fet que "els de les urnes no van a les urnes".

Per la seva banda, Laura Borràs, presidenta de Junts, ha fet èmfasi en el fet que Junts "no es presenta per investir cap president espanyol" i que cal posar fi a l'escenari de "donar crèdit a qui està totalment desacreditat", en referència al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. A més, Borràs ha assenyalat el PSOE per "no haver parat de criminalitzar l'independentisme".

Els retrets a Esquerra Republicana també han marcat part de la tònica de l'acte. Un dels més contundents ha estat Toni Castellà, líder de Demòcrates, que s'ha volgut dirigir directament a Gabriel Rufián per dir-li que el govern de Pedro Sánchez li ha "pres el pèl". "Has perdut la credibilitat, un partit amic com Esquerra Republicana no es mereix que el lideri qui el lidera", ha etzibat, davant el fet que la taula de diàleg ha estat un "cavall de troia" i PP, PSOE, Vox i Sumar tenen en comú que la "unitat de la pàtria va per damunt de tot a costa de destruir Catalunya". Novament, Castellà s'ha volgut dirigir als republicans per demanar-los que tornin a "l'estratègia unitària guanyadora de l'1 d'octubre". S'hi ha sumat a les crítiques Jordi Turull, que ha apuntalat que "no ajuda a la causa elogiar Pedro Sánchez i Irene Montero i, en canvi, insultar el president Puigdemont".