El president Artur Mas ha reiterat el seu rebuig davant la possibilitat que Junts surti del Govern de la Generalitat, després de les últimes friccions amb ERC en gran part motivades per la manifestació de la Diada de l'11-S, on els republicans van decidir no assistir-hi, mentre des de la direcció del partit adverteixen que aquesta és una opció real. Ja s'hi va mostrar en contra quan Jordi Turull va posar damunt la taula aquesta possibilitat, i ho ha tornat a reiterar després que Laura Borràs, presidenta de Junts, hi insistís en els últims dies, que també s'han produït reunions entre els dos partits. Ara, en una entrevista a El País, Mas creu que Junts "ha de pressionar, ha d'exigir, però sense trencar amb el Govern".  

Mas ha defensat així que el Govern es mantingui unit i treballant junts a pesar de les diferències entre els dos partits, ja que "si no som capaços de fer o mentir un govern independentista, com ho farem per convèncer algú que els hi donarem la independència?". Entre les exigències que pot reclamar Junts com a partit que forma part del Govern, Mas considera que ha de tenir un paper important en la taula de diàleg, ja que "no hi pot haver cap mesa amb el govern espanyol que no hagi estat prèviament pactada a Catalunya per part de les forces sobiranistes". El president Mas considera que la taula ha de servir per mostrar la força de l'independentisme, i aquesta implica la cohesió entre els partits.

Entendre les conseqüències d'una DUI 

L'última topada d'ERC amb Junts ha estat arran de la proposta de l'ANC de reactivar la DUI a la segona meitat del 2023, que Aragonès ja ha rebutjat de ple. En aquest sentit, ha assegurat que el més important de la declaració unilateral d'independència no és ni proclamar-la ni verbalitzar-la, sinó "entendre que vol dir i quines conseqüències té", perquè la gent estigui en la situació de calibrar entre els sacrificis i beneficis que aquesta suposa. "Aquest debat no existeix a Catalunya, ja hi va haver una DUI l'octubre del 2017 i seguim sent una comunitat autònoma", ha recordat Mas.

Durant la celebració de la Diada, el discurs d'Òmnium es va basar en exigir nous lideratges dins el moviment independentista per superar una etapa passada, quelcom amb què Mas no concorda, ja que creu que "les persones que ha exercit un lideratge molt intens en els últims quatre o cinc anys han de poder tenir un paper, a no ser que ells hi renunciïn, en referència a Carles Puigdemont i Oriol Junqueres. 

Benvinguts els pactes amb el PSC

Per altra banda, Mas ha demanat un acord per a blindar "els temes bàsics del país", que pot incorporar perfectament, segons el president, també a PSC i comuns, a banda d'arribar a un acord entre els partits independentistes. En la mateixa línia, ha destacat que no cal anar gaire lluny per a trobar un pacte amb els comuns, en referència als pressupostos de la Generalitat, recordant que el conseller Jaume Giró ha obert la porta perquè aquest any també s'aprovin amb els vots dels socialistes.