Després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena hagi tirat pel dret i hagi ampliat la investigació sobre el procés a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, a la seva portaveu, Anna Gabriel, al president del PDeCat, Artur Mas, a la seva coordinadora general, Marta Pascal, i a la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ara Mas ha volgut deixar clar a El Suplement de Catalunya Ràdio que "no tinc cap intenció de marxar fora del país", però també que "intentarem evitar la presó".

El president del PDeCAT ha justificat les seves afirmacions sota l'argument que "no es tracta de fer-se el màrtir" i ha volgut posar damunt la taula i fer saber a tothom que "no és agradable quan t'enfrontes a aquest tipus de delictes i acusacions".

Tot i que els motius de Llarena per imputar aquestes personalitats tenen a veure, principalment, amb què aquestes persones apareixen identificades com a participants d'algunes de les reunions que suposadament van servir per a "idear i engiponar el procés de ruptura", Mas ha volgut recordar que "la realitat és fàcil d'explicar" perquè "no hi ha cap delicte", i, encara menys, en les acusacions de la policia espanyola sobre d'associar les darreres manifestacions pacífiques —i sense cap tipus d'incident— de la Diada amb un delicte de rebel·lió. De fet, així ho ha tornat a exposar avui: "Tothom sap que les manifestacions de l’Onze de Setembre han estat exemplars".

Rajoy i les garanties

Canviant de tema, i centrant-se en les eleccions del 21-D, Mas ha recordat que, contrapronòstic, "gairebé un milió de persones han votat JuntsXCat" i, en aquest sentit, ha subratllat que "amb aquestes condicions tan adverses s'ha pogut guanyar i això dona autoritat política".

Precisament per això, i aplaudint la majoria absoluta independentista, ha deixat anar que "si en les condicions actuals no donem el do de pit i aprofitem la majoria seria bastant absurd". Ara bé. El paper del president Carles Puigdemont també serà essencial pel futur de Catalunya, motiu pel qual Mas ha assenyalat que "en aquest moment, ha de demanar garanties a l’Estat espanyol perquè pugui ser investit com a president".

Els comicis convocats pel president espanyol, Mariano Rajoy, sota l'empara de l'article 155 de la Constitució espanyola ha tornat a deixar una majoria absoluta sobiranista al Parlament, però també han estat unes eleccions positives per JuntsXCat i, conseqüentment, pel PDeCAT ja que, segons el seu president, "JuntsXCat és la base d'eixamplament d'aquest projecte (PDeCAT)".