El jutge Pablo Llarena ha acordat ampliar l'espai subjectiu de la investigació oberta en relació amb el procés independentista de Catalunya a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, al seu portaveu, Anna Gabriel, al president del PDeCat, Artur Mas, al seu coordinadora general, Marta Pascal, ia la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras i Massana. En una interlocutòria notificada avui, el jutge comunica l'existència del procediment a aquests nous investigats, així com les sospites que sobre ells planen, amb instrucció dels drets que els assisteixen de conformitat amb l'article 118 de la Llei d'enjudiciament criminal, i la possibilitat d'exercir-los de forma immediata.

En el seu escrit, Llarena explica que les diligències que fins ara s'han practicat mostren que els fets que s'investiguen s'han pogut desenvolupar sota la direcció i coordinació d'un conjunt de persones entre els quals es trobarien els presidents i portaveus dels grups parlamentaris independentistes del dissolt Parlament de Catalunya, així com els presidents i secretaris generals dels partits polítics independentistes i la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Unes sospites el fonament, segons el jutge, no només es troba en què apareixen referenciats com a integrants del Comitè Estratègic descrit en el document "Enfocats", "sinó en una altra sèrie d'elements que poguessin corroborar el que en aquest document es recull".

D'una banda, Llarena destaca que totes aquestes persones apareixen identificades com a participants d'algunes de les reunions que suposadament van servir per a "idear i engiponar el procés de ruptura que s'investiga, tal com es recull en l'agenda intervinguda en ocasió del registre practicat en el domicili de Josep Maria Jové Lladó ".

Llarena afegeix que tots aquests nous investigats semblen haver tingut una participació principal i destacada en el seu desenvolupament, "aportant el suport polític que van precisar l'actuació parlamentària i l'actuació d'execució que van portar aquest procés a terme", tal com detalladament es refereix al atestat elaborat per la Guàrdia Civil.

Per això el jutge conclou que perquè els investigats puguin exercir el seu dret de defensa tal com preveu l'article 118 de la Llei d'enjudiciament criminal procedeix comunicar l'existència d'aquest procediment, així com les sospites que sobre ells planen perquè se'ls instrueixi dels drets que els assisteixen i puguin exercitar-los de manera immediata.

El magistrat del Suprem amplia, per tant les investigacions, als aparells dels partits independentistes però encara no els cita a declarar. Ho farà en les properes setmanes, després de resoldre els recursos que han presentat Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que estan pendents de declarar el proper 11 de gener.