Ahir es va saber que Joan Subirats, número dos d'Ada Colau a les llistes de Barcelona en Comú, dimiteix dels seus càrrecs com a sisè tinent d'alcalde i responsable de l'àrea de Cultura. Per Elsa Artadi, presidenta de JxCat a l'Ajuntament, aquesta renúncia "confirma" que el projecte dels comuns per Barcelona "es troba en el final del seu cicle, ja sense idees ni propostes de futur" i que, per tant, "ha caducat". 

 

foto 3822602 (1)Colau i Subirats en roda de premsa aques matí / ACN 

Amb tot, Artadi ha volgut reconèixer a Subirats "els esforços per navegar a través de la Covid" però també ha criticat que "després de sis anys de mandat de Colau, es manté la pèrdua de lideratge cultural que la nostra ciutat havia tingut en el passat". A més, ha considerat que la marxa de Subirats al capdavant de l'àmbit de la cultura, un dels més afectats pels efectes de la pandèmia, suposa "un nou revés" per al sector. 

Massa canvis a l'Eixample

Segons ha explicat Ada Colau aquest matí en una roda de premsa pel cartipàs municipal, Jordi Martí guanyarà pes dins el govern municipal, ja que assumirà l'àrea de Cultura mentre mantindrà el control de les finances municipals com a regidor de Pressuposts. Martí, amb una llarga trajectòria a l'Ajuntament, seguirà sent també l'encarregat del Pla de Barris i de l'àrea de presidència, però en canvi, deixarà de ser el regidor del districte de l'Eixample. Aquest paper l'assumirà Pau González, regidor d'Educació i fins ara del districte d'Horta-Guinardó. 

Artadi també ha lamentat que aquests moviments hagin tingut efectes sobre el districte, ja que ha denunciat que ha estat ocupat per cinc regidors en sis anys. Per ella, això demostra la "importància" que Colau dona a l'Eixample: "només serveix per als experiments urbanístics", s'ha queixat Artadi. 

Un regidor amb qui "es podia parlar" 

Des de Ciutadans, s'han pronunciat en línies similars. Luz Guilarte, presidenta del grup municipal ha desitjat "el millor" a Subirats i ha reconegut que el tinent de Cultura ha estat durant tots aquests anys una persona amb qui han pogut dialogar. De totes maneres, però, també li ha retret que "deixa moltes tasques sense acabar. En aquest sentit, s'ha referit a l'Hermitage i a la manca de places per a escoles bressols, ja que Subirats també era el regidor d'Educació, Ciència i Comunitat.

joan subirats en roda de premsa Joan Subirats ha estat fins avui el sisè tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona / ACN

En una roda de premsa-homenatge, Colau ha agraït aquest dimecres a Joan Subirats la seva tasca a l'Ajuntament els últims anys, així com el seu "llegat" i el  "compromís" amb el projecte de transformació de Barcelona i el fet d'haver situat la cultura com una "prioritat" en l'agenda política.

"Persones com ell, intel·lectuals i de pensament són necessàries en política", ha defensat l'alcaldessa, que li ha donat les gràcies per haver acceptat comprometre's amb el projecte dels comuns. En aquest sentit, el fins ara tinent d'alcaldia ha afirmat que ha estat un "honor" treballar per la seva ciutat i que si bé deixarà els seus càrrecs coincidint amb la jubilació de la universitat, no es retirarà de la política.