El cop de porta que el govern municipal de Barcelona va intentar donar la setmana passada al projecte de portar a la ciutat una sucursal del Museu Hermitage de Sant Petersburg no només no ha aconseguit que els principals valedors de la iniciativa, Port de Barcelona, Hermitage Barcelona i ara també el Gran Teatre del Liceu, hi hagin renunciat, sinó que també ha servit per deixar en evidència que la negativa del govern municipal, encapçalat per l’alcaldessa, Ada Colau, no compta amb la complicitat de les xarxes socials.

I és que les enquestes a Twitter són un risc, perquè sempre hi ha el perill que el resultat no tingui res a veure amb les previsions de qui la fa. I això precisament és el que li ha passat al compte oficial de Barcelona en Comú, la formació d’Ada Colau, que aquest passat dimarts, 1 de juny, va tenir la pensada d’oferir als usuaris d’aquesta xarxa social una enquesta sobre l’Hermitage.

Respostes connotades

Les possibilitats de resposta, clarament connotades, eren les següents: “Hermitage: Una franquícia que repeteix la fórmula fracassada del ‘pelotazo’ urbanístic i turisme massiu”, o bé “Centre d’innovació i tecnologia: Una oportunitat de crear llocs de feina estables, que diversifiquin l’economia de la ciutat”.

Malgrat que quedava prou clar que en l'ànim de l’enquestador hi havia la intenció que la segona resposta fos la guanyadora amb la intenció de demostrar el poc suport al futur museu, el resultat ha estat demolidor: dels 30.646 vots emesos, el 75,4% de les respostes són favorables a l’Hermitage, mentre que el 24,6% es decanten pel Centre d’innovació, al temps que els més d’un miler de comentaris incideixen a defensar el projecte museístic i, alhora, també la possibilitat de fer el Centre d’innovació en paral·lel, ja que tots dos projectes no són incompatibles.

És cert que les enquestes en xarxes socials no tenen cap legitimació científica ni encara menys cap control de participació. Amb tot, salta a la vista que el resultat no era el que es buscava i que BComú, de grat o per força se l’ha hagut d’empassar. Malgrat vagi en contra del posicionament oficial d’aquest partit i, per tant, del govern municipal de Barcelona. Ara, Ada Colau encara mostrava les seves reticències al nou museu dimecres al vespre, tot assegurant que "no era el que necessitava la ciutat"