Fa poc més d'un mes, quan la guerra a Ucraïna tan sols era una amenaça de Vladímir Putin, a Espanya va esclatar una altra guerra, la del PP entre Pablo Casado i Teodoro García Egea contra Isabel Díaz Ayuso, per un presumpte cas d'espionatge dels dos primers a la presidenta de la Comunitat de Madrid, davant d'un possible cas de corrupció per la compra de mascaretes. Ara, amb Casado i Egea fora del camí d'Ayuso i Alberto Níñez Feijóo elegit nou president del partit, comença la descafeïnada comissió d'investigació a l'Ajuntament de Madrid pel presumpte espionatge amb recursos municipals a Ayuso, sense la participació de la mandatària regional, ni de Pablo Casado. Dels sis compareixents citats pels grups polítics, només ho farà un, el conseller delegat de l'Empresa Municipal de l'Habitatge i Terra (EMVS), Diego Lozano.

Després de Lozano, podran comparèixer, segons l'ordre del dia, tots els citats que, sense haver confirmat la seva intenció d'assistir, posteriorment decideixin fer-ho. Tanmateix, els grups polítics no hi compten. La primera que va avançar que no participaria en la comissió va ser la mateixa Díaz Ayuso. L'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, ja va defensar l'actitud de la presidenta de la Comunitat de Madrid argumentant que "no té cap relació directa, més enllà que pot haver estat afectada."

Les peticions de Villacís

Aquest posicionament ha suposat evidents desacords amb tots els altres grups polítics, inclòs Ciutadans, l'altre 50% de l'Ajuntament i partit que presideix la comissió d'investigació que arrenca aquest dilluns i s'estendrà fins i tot el 9 de maig. "Tots els grups hauríem de fer el possible perquè vinguin els compareixents dels nostres partits. A Cs compareixerem tots, tenim obligació, però si no fos així, faria tot el possible perquè fossin i deixar clar que el meu partit és un partit net", remarcava la vicealcaldessa Begoña Villacís.

En aquest sentit, ha instat als grups municipals de PP i PSOE que "cridin als seus representants" i els demanin d'anar, en cas d'haver estat proposats per comparèixer a la comissió d'investigació municipal per conèixer l'ocorregut i que es depurin responsabilitats.

Moltes baixes

Tampoc no passaran pel carrer Major madrileny aquest dilluns altres tres citats en aquesta primera sessió, a més d'Ayuso i Casado: l'exministre de Justícia i exalcalde Alberto Ruiz-Gallardón; l'extitular de Justícia Rafael Catalá i el ministre de Presidència, Félix Bolaños. Els tres van ser convocats per diferents grups de l'oposició pel seu presumpte coneixement de l'espionatge a Ayuso i el seu entorn.

Tant Más Madrid com PSOE aniran a aquesta primera sessió després de presentar una queixa formal a la presidència de la comissió d'investigació, en mans de Cs, davant de la falta de resposta a algunes de les seves peticions d'informació, relacionades amb correus electrònics d'alguns dels cridats a comparèixer o les agendes de determinats càrrecs públics. L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha defensat que s'ha lliurat "tota la documentació" requerida per l'oposició per a la comissió d'investigació sobre el presumpte espionatge a la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, però que "hi ha determinades qüestions que els informes jurídics indiquen que no es poden lliurar a la comissió".

Carromero, cridat a comparèixer

Per a la segona sessió, el 4 d'abril, ha estat cridat a comparèixer el que fos director de Coordinació de l'Alcaldia, Ángel Carromero, igual que el detectiu contactat, Julio Gutiez, i la diputada del PP Beatriz Fanjul. S'hie suma en les citacions a comparèixer l'actual delegada del Govern, Mercedes González, però en la seva qualitat d'exconsellera del PSOE.

Carromero, un polèmic personatge dins de la política espanyola, va presentar la seva dimissió del lloc en el Consistori madrileny el mateix dia en què diverses informacions van relacionar a qui va ser president de Noves Generacions del PP amb l'espionatge a Ayuso des de l'EMVS. Ho feia per "defensar-se" i no comprometre a l'Ajuntament de Madrid, encara que tant des del PP com ell mateix negaven el cas.  Una setmana després es va donar de baixa com a afiliat del PP i va abandonar tot càrrec en el partit a Madrid, deixant la vida política.

Tomás Ayuso, també

En la tercera sessió, el dimecres 6 d'abril, estan cridats a comparèixer l'exsecretari general del PP, Teodoro García Egea; el diputat 'popular' Pablo Montesinos i l'exdirector de Comunicació de l'EMVS, David Fernández. Montesinos ha estat dels pocs polítics dins del PP que s'ha mantingut fidel a Pablo Casado fins a l'últim dia, quan la resta dels seus companys es posicionaven al costat d'Ayuso i demanaven la dimissió del seu president. De fet, Montesinos va abandonar el Congrés dels Diputats, acompanyant Casado el dia en què aquest va anar-hi per pronunciar les seves últimes paraules.

Encara que hi haurà més sessions al maig, a finals d'abril, el dilluns 25 serà cridat a comparèixer el germà de la presidenta, Tomás Días Ayuso, protagonista del suposat cas de corrupció per la compra de mascaretes.