La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha insistit aquest divendres en la legalitat del contracte públic vinculat al seu germà i ha ironitzat que "només falta l'ONU" per fiscalitzar-lo. Així ha respost la dirigent regional a les preguntes dels periodistes, en un acte a Brunete, sobre la sol·licitud de la Fiscalia Europea a la Fiscalia Anticorrupció de fer-se càrrec de les diligències obertes per aquest contracte. Ayuso ha posat èmfasi que "la Fiscalia ha deixat clar que no hi ha cap tipus de delicte, que no hi ha cap tipus de corrupció," tal com "va manifestar a la seva interlocutòria fa setmanes". A més, ha subratllat que el mateix ha manifestat "la Cambra de Comptes, que és un organisme independent;" "la Intervenció de la Comunitat, composta per funcionaris independents,", i "el mateix que ha valorat la comissió de contractacions de l'Assemblea".

"Ja no sé en quants més organismes es fiscalitzarà aquesta història. No sé a qui li interessa fer-ho així però, sincerament, després de tants organismes falta l'ONU per pronunciar-se sobre això", ha declarat. Per la seva part, fonts del Govern regional han afirmat que la reclamació que realitza la Fiscalia Europa "és una acció amb nul·la repercussió judicial", que, al seu parer, "no qüestiona la legalitat del contracte, que compta amb el suport de la Cambra de Comptes." Suggereixen, aquestes mateixes fonts, que "l'esmentada reclamació pot obeir que les diligències obertes per la Fiscalia espanyola s'aboquin a un ràpid arxivament de tot l'assumpte". "Es tractaria, per tant, d'un intent d'allargar l'assumpte en els mitjans de comunicació, en no tenir recorregut en els tribunals," han sentenciat.

Els contractes del germà d'Ayuso

La Fiscalia Europea ha reclamat a la Fiscalia Anticorrupció la investigació oberta pel contracte de venda de mascaretes a la Comunitat de Madrid (CAM) pel qual el germà de la presidenta regional Isabel Díaz Ayuso hauria cobrat 55.000 euros. Segons han informat Efe en fonts fiscals, la Fiscalia Europea s'ha dirigit a Anticorrupció, que té oberta ja una investigació sobre això, en entendre que, després de l'esmentat contracte, s'ha pogut cometre un delicte de malversació de fons europeus, una cosa amb què no estaria d'acord del departament que dirigeix Alejandro Luzón.

Per això, i en entendre que no pot reclamar-li la totalitat d'aquestes indagacions, Luzón ha plantejat un conflicte de competències davant de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, que podria quedar resolt en la reunió de la Junta de Fiscals, la cúpula de la carrera, convocada per a dilluns vinent. El passat 22 de febrer, el fiscal en cap d'Anticorrupció Alejandro Luzón va obrir una investigació per dilucidar si hi ha indicis de delicte al contracte d'1,5 milions d'euros per a la compra de mascaretes a l'inici de la pandèmia a la Xina que la Comunitat de Madrid va adjudicar a una empresa relacionada amb un germà de la presidenta Isabel Díaz Ayuso i pel qual hauria cobrat 55.000 euros.

Ara, la representant de la Fiscalia Europea a Espanya, la fiscal Concepción Sabadell -una de les que va acusar en el cas Gürtel estant en Anticorrupció amb Luzón-, li ha reclamat totes les diligències que hagi practicat després que el Servei Nacional de Cooperació Antifrau remetés un informe a la Fiscalia Europea sobre aquests fets. No obstant això, Luzón s'ha oposat perquè no aprecia que hagi pogut cometre's un delicte de malversació de fons comunitaris, ja que els diners públics van ser fets servir "indubtablement" en la compra de mascaretes en plena pandèmia.