El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha seguit personalment aquest vespre des del CECOR, el Centre de Coordinació dels Mossos d'Esquadra, l'evolució del dispositiu activat arran de la nova manifestació convocada a Barcelona en relació amb l'empresonament del raper Pablo Hasél i contra els atacs a les llibertats.  

Així ho ha pogut confirmar ElNacional.cat en fonts coneixedores de la visita. Precisament, durant la manifestació, la menys multitudinària de les últimes celebrades, hi ha hagut nous moments de tensió amb llançaments d'objectes contra els agents de la policia catalana per part d'alguns participants en la marxa, convocada sota el lema "Fins que caiguin". 

Aragonès ha estat acompanyat durant la vista al CECOR, ubicat a la seu del departament d'Interior, pel conseller, Miquel Sàmper i el director general dels Mossos, Pere Ferrer, entre d'altres responsables policials. En el CECOR es centralitzen totes les dades: es reben imatges dels actes en què estan intervenint els Mossos per garantir la seguretat i les novetats que es van produint. I és des d'aquest centre de comandament policial que es trameten les ordres sobre possibles càrregues dels agents desplaçats al lloc o l'ús d'elements com les bales de foam.  

Cecor Mossos Centro coordinacionAspecte del CECOR, centre de coordinació policial dels Mossos d'Esquadra / EN

La visita al CECOR d'un alt responsable de l'Executiu com Aragonès, en aquests moments la màxima autoritat del país, no és habitual, segons han remarcat les fonts. De fet, Aragonès és el primer cop que visita el centre i hi ha volgut anar per copsar-ne el funcionament en primera persona i expressar el seu suport al cos dels Mossos d'Esquadra, segons han explicat les fonts.

La presència del també candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat al centre de coordinació policial es produeix en uns moments en què el model policial català i les polèmiques intervencions dels Mossos en les últimes manifestacions s'han situat al bell mig de les negociacions per formar el nou Govern. La CUP ha exigit dissoldre la BRIMO, la Brigada Mòbil dels Mossos, prohibir l'ús de les bales de foam als agents i la dimissió del conseller Sàmper.

A més, ERC té tots els números d'assumir la conselleria d'Interior per primera vegada a la història recent. L’objectiu, fer-li una sacsejada profunda amb una revisió a fons del model d’ordre públic, tal com s’ha compromès amb la CUP. L’aposta dels republicans passa per una policia integral, que relligui les diverses forces de seguretat que operen a Catalunya.

Malestar als Mossos

En tot cas, la polèmica per les actuacions dels Mossos ha disparat el malestar en sectors del cos, que no se senten prou emparats pel Govern i els responsables dels partits. A més, els incidents que s'han produït en les últimes manifestacions, entre els quals la crema de contenidors i els assalts a botigues del passeig de Gràcia de Barcelona han disparat les crítiques al Govern i l'ajuntament de Barcelona per part de sectors econòmics, que han exigit un govern fort, el suport a la policia de la Generalitat i la fi dels actes violents.

Imatge principal: El vicepresident Aragonès i el conseller Sàmper al Parlament / EP