Els nou diputats de la CUP són determinants perquè Pere Aragonès pugui arribar a la presidència de la Generalitat. Ja sigui amb el seu suport extern o fent un pas més entrant al Govern, ara mateix l'opció més remota. Esquerra Republicana ha comprat part de l'agenda dels anticapitalistes en nom d'un acord. Els dos partits s'han reunit aquest divendres i han centrat la conversa en la revisió profunda del model d'ordre públic de Catalunya. Els cupaires n'han sortit satisfets. Consideren que "es poden generar les condicions per entrar en una negociació pel proper cicle". 

La candidatura que encapçala Dolors Sabater ha posat com a condició "prèvia i immediata" per seguir seguir asseguts a la taula que se solucionin els dos forats negres que han detectat en la passada legislatura: la vulneració del dret a l'habitatge i del dret a la protesta. Els de Junqueras s'han obert a treballar per posar-hi remei.

La carpeta que els anticapitalistes han dut a la reunió venia amb vàries demandes, que van des de d'una moratòria per posar fi a l’ús de bales de foam per part de les brigades antiavalots dels Mossos d’Esquadra o que la Generalitat deixi de ser acusació particular contra activistes a la necessitat que les unitats antidisturbis deixin d'actuar en els desnonaments. Segons exposa la CUP en un comunicat, ERC s'hauria compromès a complir amb aquestes exigències, en la línia de reformular el paper d'Interior tant en matèria d'habitatge com en les manifestacions. Per fer-ho, han acordat crear un equip jurídic format per representants de les dues formacions que es reuniran properament. 

Per part d'ERC, el comunicat que ha fet públic el partit és menys explícit. Parla de "transformar el model d'ordre públic català" i de "treballar propostes" sobre l'ús del foam, el paper de la Generalitat en acusacions particulars, l'aplicació del reglament als mossos davant les possibles males praxis o la participació dels antidisturbis en els desnonaments. 

Les converses avancen lluny dels focus

Precisament aquest dissabte, la CUP reuneix el seu consell polític per analitzar els avenços que s'hagin pogut produir en les negociacions incipients per encarar la legislatura. Sobre la taula, la possibilitat de deixar de ser només oposició i arremangar-se per assumir, per primera vegada, responsabilitats institucionals. 

En paral·lel als contactes amb la CUP, ERC avança en les converses amb Junts per Catalunya. Ho fa, però, lluny de la llum dels focus i, segons fonts consultades, la negociació es troba en la fase d'acordar un full de ruta compartit, abans d'encarar l'estructura de Govern i el repartiment de càrrecs.