El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reaccionat a través de Twitter per la decisió del Tribunal de Comptes de rebutjar els avals de l'Institut Català de Finances aportats amb el mecanisme del Fons Complementari aprovat pel Govern. Aragonès sosté que aquest òrgan està "polititzat i capturat pel Partit Popular" i que "continua la venjança de la causa general, ara intentant arruïnar les famílies dels represaliats".

Paral·lelament, en la piulada, el president Pere Aragonès ha indicat: "Defensarem la legalitat de l'aval i la professionalitat dels servidors públics afectats".

TUIT president pere aragonès decisión tribunal de cuentas

Giró: "Una decisió barroerament política"

Més enllà del president de la Generalitat, també s'ha pronunciat al respecte el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, que ha anunciat que l'executiu català presentarà un recurs davant del Tribunal de Comptes contra la decisió de no acceptar els avals de l'Institut Català de Finances per cobrir les fiances de 28 dels 34 ex-alts càrrecs encausats per les despeses en acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i 2017.

Des del punt de vista del conseller, es tracta d'una "decisió estrictament i barroerament política" i ha assenyalat que ha estat adoptada "per un òrgan polític, format per persones nomenades políticament i que tenen el mandat caducat". Encara que l'acord per renovar el Tribunal de Comptes entre el PSOE i el PP s'ha produït aquest dijous, els càrrecs que continuen formant part de l'òrgan són nomenaments d'un mandat ja caducat.

Per Giró, l'objectiu del Tribunal és "embargar directament i ràpidament tots els encausats", la qual cosa constata que és una decisió "política, de venjança". En aquest sentit, ha assenyalat que si aquest òrgan "volgués justícia, no venjança, hauria donat un termini d'unes setmanes per poder posar l'aval". El president Artur Mas ha denunciat en la seva compareixença que tenen menys de 48 hores per donar una garantia que cobreixi les fiances imposades pel Tribunal de Comptes.

També s'ha pronunciat al respecte la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, que ha piulat: "Des del Departament d'Acció Exterior treballem per protegir els nostres treballadors davant de qualsevol tipus d'agressió, també del Tribunal de Comptes, i seguirem fent-ho. Aquest Govern no deixarà sols els ciutadans que serveixen el país en el legítim exercici de les nostres competències".

TUIT victòria alsina tribunal de cuentas

 

En marxa el procés d'embargament

Una vegada han comunicat que la decisió era rebutjar els avals de l'ICF, el Tribunal de Comptes ha anunciat que "en haver vençut amb excés el termini atorgat per dipositar o fiançar les presumptes responsabilitats comptables, procedeix l'embargament dels béns i drets de les persones que, havent estat declarades presumptes responsables comptables, van aportar els referits avals".

Un dels arguments esgrimits per la delegada instructora del cas, Esperanza García, és que "ni la legislació ni el mateix decret del Govern sobre el Fons Complementari no poden emparar les conductes doloses o marcades per actes realitzats amb negligència o culpa greu".

 

Imatge principal: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la seva compareixença per anunciar la fi de les restriccions covid a Catalunya. ACN.