El Govern presentarà un recurs davant del Tribunal de Comptes contra la decisió de no acceptar els avals de l'Institut Català de Finances (ICF) per cobrir les fiances de 28 ex alts càrrecs de la Generalitat investigats per l'acció exterior de l'executiu català. "Es tracta d'una decisió estrictament i barroerament política", ha denunciat el conseller d'Economia, Jaume Giró, que ha destacat que ha estat adoptada "per un òrgan polític, format per persones nomenades políticament i que tenen el mandat caducat".

El Tribunal de Comptes ha fet pública aquest matí la resolució en què rebutja els avals de l'ICF a què s'havien acollit 28 dels 34 excàrrecs del Govern investigats. El Tribunal els responsabilitza d'haver utilitzat fons d'Exteriors per promoure el procés i els ha imposat fiances que pugen a 5,4 milions d'euros.

L'objectiu: embargar

El conseller ha denunciat que l'objectiu del Tribunal és "embargar directament i ràpidament tots els encausats", com indica la resolució que avui s'ha fet pública, la qual cosa demostra que aquest és "una decisió política, de venjança". "Si volgués justícia, no venjança, hauria donat un termini d'unes setmanes per poder reposar l'aval", ha afegit.

No només això, Giró ha subratllat que la decisió s'ha adoptat just en el moment en què PSOE i PP desbloquegen les converses per renovar els membres d'aquest òrgan i, abans que això es materialitzi, "s'han donat pressa, han corregut per emetre un dictamen".

El titular d'Economia, responsable del decret de creació del Fons Complementari de Riscos per avalar les fiances, ha insistit que tots els fonaments jurídics donen suport a aquest mecanisme, que ha rebut el suport del ple del Parlament ―amb només 19 vots en contra dels 135 diputats― i té un informe favorable del Consell de Garanties Estatutàries aprovat per unanimitat.

A més, ha assegurat que l'Advocacia General de l'Estat no ha intervingut en aquest tema, com li ha demanat la delegada instructora del cas, Esperanza García, perquè no ha vist indicis d'inconstitucionalitat. De fet, ha recordat que només Vox i PP l'han portat davant del TC.

No hi ha cap risc

Giró, que ha fet aquestes declaracions durant una visita a Lloret, ha assegurat que els avals són vigents i legals, però ha afegit que el seu departament tornarà a buscar el suport d'entitats financeres. En aquest sentit, ha advertit que la negativa d'aquestes entitats a avalar el decret no és per raons "estrictament jurídiques, financeres ni comercials", perquè els avals tenen la cobertura d'un fons dotat amb 10 milions d'euros i, per tant, "no hi ha cap risc".

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró, durant les declaracions a Lloret / Laura Gómez