Quan tot semblava bloquejat i enfangat, ha saltat la notícia. Segons han informat des de La Moncloa i des de Gènova aquest dijous, el govern espanyol i el PP han aconseguit un acord per desbloquejar la majoria d'òrgans constitucionals pendents de renovació. Es tracta del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l'Agència de Protecció de Dades. És a dir, gairebé tots, excepte el Consell General de Poder Judicial. Aquesta entesa es materialitzarà al Congrés dels Diputats i el Senat a finals d'octubre.

El comunicat idèntic emès pel govern espanyol i el Partit Popular explica que s'ha assolit l'acord després de les converses mantingudes entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea. En segon lloc, assenyalen que la renovació es durà a terme en una sessió plenària, previsiblement la setmana del 25 d'octubre, tant al Congrés com al Senat. I en tercer lloc, que "les persones que formaran part d'aquests òrgans seran de reconegut prestigi i de consens" i es donaran a conéixer en els pròxims dies. Segons fonts d'Unidas Podemos, ells també han participat de l'acord en tant que part de l'executiu.

Ara caldrà veure quin és el repartiment. Segons fonts de les dues bandes, encara no s'ha entrat a parlar de noms, simplement l'acord per a desbloquejar-ho.

Ahir, durant la sessió de control, Pablo Casado va sorprendre proposant un acord per renovar la majoria d'òrgans constitucionals pendents de renovació, gairebé tots, amb l'excepció del Consell del Poder Judicial. En resposta, el president Pedro Sánchez va reclamar al dirigent del PP que complís amb la Constitució i accedís a renovar tots els òrgans, incloent-hi el CGPJ. No obstant això, el ministre Félix Bolaños va recollir el guant, anunciant que es posaria immediatament en contacte amb els populars.

L'acord s'ha assolit en poc menys de 24 hores. N'hi ha hagut prou amb una reunió entre Bolaños i García Egea ahir a la tarda i una altra aquest mateix matí per tancar l'entesa.

El CGPJ continua esperant

Mentrestant, la renovació del Consell General del Poder Judicial continua sense avançar. Aviat farà tres anys que té el mandat caducat, i els dos intents seriosos que hi ha hagut per desbloquejar-lo han fracassat estrepitosament. En la mateixa sessió de control d’aquest dimecres, Pablo Casado va insistir que abans calia una altra condició: la seva “despolitització”. És a dir, que “els jutges escullin els jutges”, com insisteixen els populars. Durant les últimes setmanes el PP i el PSOE s'han acusat els uns als altres del bloqueig.

Ara fa un mes, de forma inèdita, les quatre associacions de jutges van fer pinya per pressionar. Es tracta de les tres conservadores i la progressista: l’Associació Professional de la Magistratura, l’Associació Judicial Francisco de Vitoria, Jutgesses i Jutges per a la Democràcia i Fòrum Judicial Independent. Denunciaven l'ús “partidista” que se n’estava fent i defensaven una reforma del sistema d'elecció dels vocals.