El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut aquest dijous a la tarda per denunciar la situació d'"indefensió total i d'arbitrarietat" arran de la decisió del Tribunal de Comptes de rebutjar els avals de l'Institut Català de Finances per cobrir les quanties que l'òrgan exigia als ex-alts càrrecs de la Generalitat per l'acció exterior. Mas ha alertat que estan "en el pitjor dels escenaris" perquè ha explicat que tenen un marge de "menys de 48 hores" per presentar els avals.

Paral·lelament, el president ha detallat que ha demanat al seu advocat presentar el seu habitatge com a garantia, però el preocupa el fet que no sap si el Tribunal de Comptes l'acceptarà: "Estem a la intempèrie, és una situació d'indefensió perquè pot ser que aquest pla B tampoc funcioni". Aleshores, "l'embargament seria immediat i, si no ens accepten la garantia, podrien intervenir comptes corrents i estalvis o bé salaris".

D'altra banda, Artur Mas ha detallat que no té constància del fet que la Generalitat "tingui capacitat" per cobrir les despeses de tothom.

Mas defensa la legalitat dels avals de l'ICF

El 129è president de la Generalitat ha defensat la legalitat dels avals de l'Institut Català de Finances. En aquesta línia, ha destacat que "el Tribunal de Comptes no accepta uns avals de la Generalitat que són legals, perquè ningú ha presentat recurs contra aquests avals". També ha volgut recordar que "el Consell de Garanties Estatutàries va avalar per unanimitat la seva legalitat i que l'Advocacia de l'Estat tampoc ha presentat cap recurs en contra". És per això que defensa que la decisió de l'òrgan és una "arbitrarietat".

El Tribunal de Comptes posa en marxa el procés d'embargament

Després d'anunciar aquest matí que rebutja els avals de l'ICF, el Tribunal de Comptes ja ha posat en marxa el procediment per embargar els béns als ex-alts càrrecs que es van acollir al Fons Complementari de Riscos que va crear el Govern per cobrir les fiances. En concret, aquesta resolució d'aquest organisme afecta 28 dels 34 encausats pels diners destinats a l'acció exterior entre el 2011 i 2017.

"En haver vençut amb excés el termini atorgat per dipositar o fiançar les presumptes responsabilitats comptables, procedeix l'embargament dels béns i drets de les persones que, havent estat declarades presumptes responsables comptables, van aportar els referits avals", ha exposat en una nota el Tribunal de Comptes. Davant la possibilitat que tingués lloc aquest escenari, els partits i entitats van preparar alternatives per poder oferir garanties que cobrissin les fiances i, d'aquesta manera, es pogués evitar els embargaments de béns personals.

La delegada instructora del cas, Esperanza García, ha exposat que rebutjaven aquest aval de l'ICF perquè sosté que "ni la legislació ni el mateix decret del Govern sobre el Fons Complementari no emparen les conductes doloses o marcades per actes realitzats amb negligència o culpa greu".

 

Imatge principal: El 129è president de la Generalitat, Artur Mas, en la seva compareixença aquest dijous a la tarda als Jardins del Palau Robert. ACN.