La futura reunió entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont —que aquest dimecres es van veure cara a cara en una sessió al Parlament Europeu—, anunciada pel secretari general de Junts, Jordi Turull, ha sacsejat el taulell polític. L'únic dels dos protagonistes que s'ha pronunciat pel que fa a aquesta eventual trobada ha estat el president del govern espanyol, investit al novembre amb els vots de Junts, que ha assegurat que, ara mateix, l'única reunió que té fixada quan consulta la seva agenda és la que es produirà la setmana vinent amb Pere Aragonès. El president de la Generalitat, per la seva part, ha tret ferro a aquesta "possible", tal com l'ha descrita des de Suïssa, reunió entre el president a l'exili i el del govern espanyol, que suposaria una fotografia inèdita fins ara. En les reunions per a la negociació del suport de Junts a la investidura, l'enviat de Sánchez i qui es va fotografiar amb Puigdemont va ser el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán. Així, Aragonès ha evitat valorar la reunió que ha anunciat Turull, però ha deixat clar que li "sembla bé que la gent es reuneixi". 

Quan Aragonès es trobava de viatge oficial a Corea, es va anunciar aquesta reunió a Barcelona entre els dos presidents. Si bé es va produir una trucada entre Sánchez i Aragonès la nit de la Castanyada que va permetre desencallar el pacte per la llei d'amnistia entre el PSOE i ERC —l'acord per la investidura no va arribar fins una setmana més tard—, des del juliol del 2022 que no es troben. Entremig, han coincidit en diferents esdeveniments, com a la cimera hispanofrancesa que va tenir lloc al MNAC, tot i que després de saludar Sánchez i Emmanuel Macron, Aragonès va marxar abans que comencessin a sonar els himnes nacionals. 

Les altres reunions de Sánchez i Aragonès 

La darrera reunió va ser el 15 de juliol del 2022 a la Moncloa, en un moment on el cas Pegasus encara era molt recent i gairebé provoca un trencament entre les relacions dels dos Executius. D'aquella trobada en va sorgir la represa de la taula de diàleg, que es va trobar aquell mateix mes de juliol a Madrid amb la "desjudicialització" del procés al centre del debat. Des de llavors, aquest espai no s'ha tornat a reunir, tot i que en l'acord entre PSOE i ERC es va pactar la seva continuïtat com a via per resoldre el conflicte polític que els republicans no donen per tancat amb la llei d'amnistia. Un any abans, el 29 de juny del 2021, dia del sant de tots dos, es van veure per primer cop les cares els dos com a presidents del seu govern. Aragonès acabava de ser investit i els presos polítics feia una setmana que havien sortit de la presó després de l'indult parcial aprovat per l'Executiu de Sánchez.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!