El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha negat per ara que s'hagi de reunir amb Carles Puigdemont. "Jo miro la meva agenda i hi tinc una reunió amb Pere Aragonès, el dia 21 de desembre; la meva agenda és pública i transparent, el que tinc és una reunió amb el president de la Generalitat", ha asseverat aquest dijous davant les preguntes dels periodistes a Brussel·les, en la seva arribada al Consell Europeu. El líder socialista ha fet aquestes declaracions una estona més tard que el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, assegurés que el president de la Generalitat a l’exili es reuniria amb el del govern espanyol; una “trobada com cal”. L’anunci, a més, s’ha fet 24 hores més tard que tots dos coincidissin al Ple de l’Eurocambra a Estrasburg per fer balanç de la presidència espanyola de la Unió Europea. Segons el dirigent juntaire, la trobada tindria l’objectiu de “parlar de la negociació i aprofundir en la resolució del conflicte".

 

Abans que Sánchez fes aquestes declaracions a la seva arribada al Consell Europeu, fonts del govern espanyol i del PSOE no descartaven en cap cas aquesta reunió, i ja apuntaven a aquesta mateixa idea: l'absència a l'agenda de Pedro Sánchez d'una reunió amb Carles Puigdemont. “El que passi en el futur, ja es veurà”, apuntaven també les fonts consultades per ElNacional.cat. Cap d’aquestes dues parts s’ha pronunciat sobre si l’anunci de la reunió estava pactat o no amb el PSOE.

Qui sí que ha assenyalat que l'anunci estava pactat ha estat el mateix Jordi Turull, que en declaracions a RAC1 ha assegurat que ha obtingut la llum verda del número tres del PSOE, Santos Cerdán, d’informar sobre la trobada. En la seva entrevista a TVE, ha explicat que aquesta reunió Sánchez-Puigdemont es produiria sense mediador, i que seria una reunió entre “dos lideratges”. "El que s'ha convingut és que hi hagi una trobada com cal, l'estona que calgui; es tracta de normalitzar unes relacions i una negociació que des del 2017 no ha estat possible fruit de la repressió" ha afegit.

Sánchez interpel·la directament Puigdemont a Estrasburg

Aquest dimecres, durant el Ple a Estrasburg, els dos presidents es van interpel·lar de forma directa. "Avui la situació a Catalunya és infinitament millor i la seguirem millorant; al senyor Puigdemont vull dir-li que està a les nostres mans aconseguir-ho, que hem de fer-ho per les vies de la política, la negociació i la Constitució; i la llei d'amnistia és un pas important", va assegurar Pedro Sánchez, a més d’insistir en la constitucionalitat de la norma. Es va comprometre, de la mateixa manera, a promoure el català, basc i gallec.

Prèviament, el president de la Generalitat a l’exili havia mostrat el seu malestar per la incapacitat del govern espanyol d’oficialitzar el català a la Unió Europea. "Les oportunitats s'han d'aprofitar quan es presenten, si es deixen passar per por o incapacitat, les conseqüències no són agradables", va advertir. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!