El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reuniran al Palau de la Generalitat el dijous 21 de desembre. La trobada entre tots dos presidents —que la Moncloa informa que servirà per "abordar qüestions d'interès comú" i la Generalitat "d'interès per Catalunya"— es produirà un mes després que Esquerra Republicana hagi votat a favor de la continuïtat del líder del PSOE com a cap de l'executiu espanyol. Haurà passat més d'un any i mig des que Pere Aragonès no es reuneix amb el seu homòleg espanyol. Fa una setmana, el president català va manifestar el seu desig de tornar-se a reunir amb el president socialista.

La trobada s'ha anunciat a les portes de la reunió que mantindran aquest dissabte a Ginebra els negociadors del PSOE i de Junts en presència de mediadors. 

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que la trobada entre els dos presidents "serà una reunió de treball, no de cortesia", per abordar els principals temes que el Govern ha situat com a prioritaris, és a dir, les carpetes sobre el conflicte polític amb l'Estat, finançament singular -sobre el qual el departament d'Economia prepara un informe- i el traspàs de Rodalies. "Aquesta reunió, que ha de ser executiva, ha de servir per fixar el marc efectiu de negociació d'aquestes tres carpetes", ha explicat Vilagrà en un contacte amb la premsa.

No es va produir una reunió entre tots dos el passat mes de gener, quan Sánchez va trepitjar sòl barceloní amb motiu de la cimera francoespanyola. Tots dos van coincidir en la recepció del president francès, Emmanuel Macron. Però la Moncloa va minimitzar el paper del president de la Generalitat en aquella cimera, reduint-lo fins a equiparar-lo a la de qualsevol president autonòmic: només va estar present en la recepció. I no només això, perquè Aragonès va marxar just abans que sonés l'himne d'Espanya.

Sigui com sigui, Aragonès i Sánchez es reuniran després que ERC hagi pactat amb el PSOE l'amnistia a independentistes, la creació d'una empresa gestionada pels dos executius per tal de traspassar íntegrament Rodalies a la Generalitat, i abordar el finançament català. De fet, el govern espanyol ha acceptat condonar a Catalunya el 20% del deute que té amb el FLA.

L'altre pacte assolit entre les dues parts és el de continuar seient en una taula de diàleg. Aquesta mesa de negociació entraria ara en una segona fase, en tant que els republicans han fet com Junts per Catalunya i han exigit que hi hagi un verificador entremig. La setmana passada, el president de la Generalitat va convidar Junts i la CUP a formar part de la delegació catalana d'aquesta taula.

Però cal tenir en compte que, gairebé quatre anys després, només s'han celebrat quatre taules de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa. La primera es va celebrar el mes de febrer del 2020, durant la presidència de Quim Torra. Amb l'excusa de la pandèmia del coronavirus i de la desinflamació del conflicte polític entre Catalunya i Espanya, només s'han celebrat dues reunions més. La segona no va arribar fins al maig del 2021, ja amb Pere Aragonès com a cap de l'executiu català. La tercera i última trobada es va produir el juliol del 2022.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!