Junts tampoc vol sentir parlar d'una aliança alternativa a la CUP per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat. I menys encara assumir la responsabilitat de donar per liquidat l'acord de la majoria independentista en què se sustenta el Govern. "No estem disposats a enviar el 52% a la paperera de la història", ha assegurat la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, després que aquest migdia els diputats cupaires han anunciat que les seves bases han decidit presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos i seguir negociant.

La diputada de Junts ha utilitzat el símil que va encunyar el 2016 la CUP per apartar el candidat de JxSí a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, que finalment va ser substituït per Carles Puigdemont ja en temps de descompte. "Per nosaltres el més important és preservar aquest 52% independentista", ha insistit en nombroses ocasions la portaveu, que això no obstant, ha evitat posicionar-se sobre si aquesta prioritat ha de passar per davant de l'aprovació dels comptes i la necessitat de preservar el país i la recuperació econòmica.

Pilota a ERC

Junts no amaga que atribueix la responsabilitat de mantenir viu aquest acord als republicans i insisteix que va ser ERC qui va tancar aquest acord amb la CUP, abans fins i tot de formalitzar l'entesa amb Junts per al govern de coalició. "Nosaltres, la part d'acord que vam signar l'hem complert", ha insistit la portaveu quan se li ha demanat sobre la possibilitat de buscar un soci alternatiu per tirar endavant els comptes.

El partit de Carles Puigdemont insisteix que el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha fet una bona feina amb els pressupostos i que ara correspon al president de la Generalitat, Pere Aragonès empényer per aconseguir l'aval per al projecte al Parlament. Aquesta va ser l'apel·lació directa que ahir va fer la cúpula del partit, al cap de l'executiu que aquest matí ha assumit el protagonisme en les converses amb els cupaires.

El mantra avui al Parlament és que la CUP ha assegurat que està disposada a negociar i aquest és el ferro roent a què s'agafen els socis de Govern, que es miren de reüll i eviten assumir el protagonisme de moure peça per buscar un suport alternatiu que eviti que decaigui el projecte pressupostari dilluns vinent en el debat de les esmenes a la totalitat. 

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales / ElNacional