Sis dies. Són els que queden perquè arranqui el debat a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat i a hores d'ara, el Govern no sap quins grups faran possible la seva tramitació però assegura que "encara hi ha temps" i que Catalunya tindrà comptes, tal i com ha dit la portaveu del Govern aquest migdia en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. I la mateixa idea ha repetit aquesta tarda la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha assegurat que encara hi ha possibilitats però ha reconegut que la decisió "dificulta molt el marc" i "aboca la legislatura a un impàs" que des d'ERC volen "redreçar i capgirar".

En una roda de premsa després que la formació anticapitalista hagi anunciat que les bases han apostat per l'esmena però seguir negociant, Vilalta ha reconegut que lamenten la decisió dels cupaires, però ha sostingut que respecten els processos interns de les altres organitzacions i ha dit que s'aferren al 68% dels militants cupaires que han donat suport a la via de seguir negociant. Ahir mateix la portaveu dels republicans ja va dir en roda de premsa que si la CUP esmenava a la totalitat, seguirien negociant

Vilalta, ha assegurat que encara hi ha possibilitats i ha promés que exploraran "al màxim" el marge de negociació amb la CUP, començant aquesta mateixa tarda en una reunió de màxim nivell a Palau, on representants de la CUP es trobaran amb el president Pere Aragonès i el conseller Jaume Giró. La portaveu republicana ha volgut, això sí, avisar a la CUP una vegada més que els pressupostos són necessaris perquè són expansius, transformadors i en definitiva, "els millors que poden oferir" al país per tal de fer més polítiques socials, transformar i seguir culminant el camí cap a la independència, reclams que posa sobre la taula l'organització.

Amb molta contundència Vilalta ha assegurat que mentre existeixi l'oportunitat de negociar amb la CUP no obriran la negociació a altres forces com els comuns o el PSC, i en concret dels socialistes ha dit que descarten aprovar els comptes amb ells: "Comptar amb la CUP és la millor garantia per allunyar les temptacions sociovergents".

El no de la CUP

La CUP ha argumentat el seu no als comptes amb tres motius. D'una banda, pels incompliments en relació a compromisos pressupostaris, però també pel que han descrit com la normalització de les relacions amb l'Estat i el fet de no haver concretat el camí per avançar cap a l'autodeterminació. 

Aquesta mateixa tarda la Coordinadora Oberta Parlamentària de l'organització es reuneix per definir els propers passos i concretar com es materialitza l'opció de seguir negociant els pressupostos amb el Govern: "Treballarem fins a l'últim moment per generar les condicions", ha expressat la diputada anticapitalista Eulàlia Reguant, que ha assegurat que intentaran desencallar la situació, ben igual que ha defensat ERC. 

A la imatge destacada, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta / ACN