La decisió de la CUP de presentar una esmena a la totalitat dels pressupostos i seguir negociant no ha provocat cap sorpresa al Palau de la Generalitat. El president, Pere Aragonès, ha rebut la notícia reunit amb el vicepresident, Jordi Puigneró, el conseller d'Economia, Jaume Giró, i els responsables de la direcció d'ERC i Junts. La CUP ha fet públic el resultat a les 12 del migdia al Parlament i, mitja hora més tard, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha deixat clar que la resposta del Govern és mantenir la pressió per aconseguir un acord abans de dilluns. Plaja ha demanat a la CUP que no presenti l'esmena a la totalitat, que s'ha de debatre dilluns al ple, perquè "encara hi ha temps", però alhora ha llançat un avís directe: "Catalunya tindrà pressupostos" i el Govern complirà el calendari previst, és a dir, començar l'any amb els comptes aprovats.

 

Reunió a Palau

Aragonès i Giró participaran aquesta mateixa tarda en una nova trobada amb els portaveus cupaires per conèixer de primera mà les raons que han portat a aquesta decisió. De moment, la portaveu ha deixat clar que l'executiu no té intenció de rebaixar la pressió que ha mantingut aquests darrers dies, ha advertit que els pressupostos són necessaris, que aquests comptes són els més expansius de la història i que sense aprovar aquest projecte no hi haurà l'expansió econòmica que impulsa. "Quin sentit té que la CUP digui que no a uns pressupostos que porten el seu segell?", s'ha preguntat.

L'argument clau del Govern és la importància de mantenir la majoria independentista del 52% sorgit de les darreres eleccions de febrer i en el qual s'ha sustentat fins ara el gabinet de Pere Aragonès. Per aquesta raó, Plaja ha evitat entrar a explicar quines són les vies alternatives del Govern per aprovar els comptes. L'executiu insisteix, a més, que el suport als pressupostos forma part de l'acord que va portar a la investidura i que un no als comptes comportaria el trencament d'aquell pacte, que incloïa el compromís del president de sotmetre's a una qüestió de confiança a meitat de mandat.

La CUP havia argumentat el seu no als comptes amb un triple argument. D'una banda, pels incompliments en relació a compromisos pressupostaris, però també pel que han descrit com la normalització de les relacions amb l'Estat i el fet de no haver concretat el camí per avançar cap a l'autodeterminació. 

Mentre es produïa la roda de premsa, Aragonès, Puigneró i Giró, continuaven reunits al Palau de la Generalitat amb la president del Parlament, Laura Borràs, els presidents dels grups parlamentaris d'ERC i Junts, Josep Maria Jové i Albert Batet, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta.

El nou termini per a un acord acabarà dilluns, quan el ple del Parlament haurà de debatre les esmenes a la totalitat. El Govern haurà de superar aquest tràmit si vol tenir els comptes l'1 de gener aprovats. De moment, però, l'executiu d'Aragonès evita explicar com s'ho farà si la CUP manté la seva oposició al projecte.

 

A la imatge principal, el conseller Jaume Giró, el president, Pere Aragonès, i la consellera Laura Vilagrà al Pati dels Tarongers / Jordi Bedmar