Un grup de militars espanyols retirats estan impulsant un manifest de to apocalíptic en el qual qüestionen els indults als presos polítics catalans, segons informen Voz Populi i Eldiario.es. En el text, que ara està en la fase de recollida de signatures, els militars critiquen obertament que es permetin "violents aldarulls independentistes i colpistes amb petició d'indults a condemnats per sedició", en al·lusió als presos polítics. També s'oposen a la concessió de "favors a terroristes" d'ETA amb l'acostament a presons d'Euskadi, "amb el consegüent menyspreu a les víctimes".

El manifest, que surt en defensa del rei Felip VI i ha coincidit amb la polèmica pels xats de militars, està promogut "per militars de totes les graduacions en situació de retir", però no han donat cap xifra del nombre de suports que han recollit. El text assegura que s'ha produït un "deteriorament progressiu durant les últimes legislatures fins a límits imprevisibles", amb la qual cosa critiquen no només el mandat de Pedro Sánchez sinó també el de Mariano Rajoy.

Els militars consideren que la unitat d'Espanya "està en perill" a causa de la feblesa parlamentària de Sánchez i al fet que ha optat "per la coalició amb els comunistes i el suport d'independentistes/colpistes catalans i proetarres bascos, acceptant per a això menyspreus a Espanya, humiliacions als seus símbols, el menyspreu al Rei i els atacs a la seva efígie".

També surten en defensa de l'actual composició del Poder Judicial espanyol i denuncien l'intent de Sánchez de "vorejar la legislació vigent" amb el "sotmetiment del Poder Judicial al Poder Executiu", cosa que al seu entendre posa en "greu risc" la democràcia. Citen en aquest sentit el cas de la fiscal general de l'Estat, l'exministra Dolores Delgado.

Demanen en aquest sentit "revertir la perillosa deriva" en la qual creuen que està situada Espanya.

El manifest no evita promeses de to encès. "En considerar tot plegat un greu risc per a la unitat d'Espanya i el seu ordre constitucional, com a militars que seguim estant encara en la situació de retirats, mantenim actiu el jurament que vam prestar al seu dia de garantir la sobirania i independència d'Espanya i defensar la seva integritat territorial i l'ordre constitucional, lliurant-hi la vida si fos necessari", afirma.

Acaben expressant la seva lleialtat a Felip VI.

Tot això ha passat quan la Fiscalia ha demanat més informació per investigar el xat dels militars retirats.