Tot i ser un ple per donar explicacions sobre la gestió de la Covid-19, Pere Aragonès ha dedicat els minuts finals de la seva intervenció com a vicepresident en funcions de president per llançar un missatge ben clar a Junts: és urgent arribar a un acord que desencalli la seva investidura i permeti la formació del nou Govern de la Generalitat.

"Tenim una majoria com mai havíem tingut al Parlament per impulsar l'amnistia i l'autodeterminació. Fa molt temps que el Parlament hauria d'haver escollit el president", ha lamentat tot afegint que a l'agenda independentista se li afegeix l'agenda de la recuperació econòmica i social. "La ciutadania pateix perquè han perdut amics, familiars, ha perdut la feina o ha hagut de tancar el seu negoci. Tenim el deure i l'obligació d'estar a l'alçada", ha instat.

Aragonès ha demanat als seus actuals socis del Govern en funcions a "fer honor a la paraula i complir-la" i ha cridat els 135 diputats a conjurar-se per evitar una repetició electoral. "Serien un fracàs de tots els diputats i posarien en risc el prestigi de les institucions", ha dit tot avisant que la desafecció "per la tasca que aquí fem" està creixent entre la ciutadania.

Aquest missatge ha arribat després que en els darrers dies Junts i ERC s'hagin distanciat encara més i només hagin arribat a un acord de mínims al voltant de l'amnistia i l'autodeterminació de la mà de la CUP. Per ara, però, els dos principals partits no es posen d'acord ni si el proper Govern ha de ser de coalició o no.

 

Balanç de la Covid i missatge d'esperança

A nivell pandèmic, Aragonès ha recordat les més de 22.000 víctimes mortals que hi ha hagut a Catalunya per la Covid-19 i ha llançat un missatge d'esperança basat en l'acceleració del procés de vacunació. "Hem superat els 3 milions de dosis administrades", ha celebrat. Tanmateix, ha fet esment a la greu situació que viu actualment l'Índia i ha recordat que la pandèmia és un problema global que no es resoldrà fins que tot el món estigui salvat.

Aragonès ha insistit en demanar al govern espanyol que endarrereixi la segona dosi de la vacuna de quatre a vuit setmanes per augmentar el número de persones immunitzades en el temps més breu possible. Ha posat d'exemple que si la Moncloa acceptés la mesura, Catalunya arribaria als cinc milions de vacunats a mitjans de juliol, cosa que suposaria que tots els majors de 30 anys ja estarien vacunats amb la primera dosi.

El líder republicà ha fet una crida a dur a terme una reforma "estructural" del sistema de Salut i ha recordat a la ciutadania que tot i l'optimisme per la vacunació i la baixada dels indicadors, "la pandèmia no ha acabat i la Covid no ha marxat". 

El vicepresident també ha recordat que un de cada dos euros dedicats a ajudes als sectors afectats ha vingut de la Generalitat i ha exposat la millora d'algunes dades econòmiques a la vegada que es comencen a flexibilitzar algunes restriccions com la previsió del creixement del PIB, la reducció de l'atur i del nombre de persones en ERTO i l'augment d'exportacions i importacions. Per últim, ha fet una crida a invertir els fons europeus en transformar el sistema econòmic i productiu català perquè sigui més sostenible.

 

Imatge principal: El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, al ple d'aquest dijous / ACN