El vicepresident del Govern i candidat d'ERC al 14-F, Pere Aragonès, ha exigit al seu adversari socialista, Salvador Illa, que rebutgi explícitament els vots de Vox en cas que es presenti a la investidura a la presidència de la Generalitat. Ho ha dit en una roda de premsa organitzada per l'agència Efe aquest dilluns, on ha acusat l'exministre de Sanitat d'estar donant "rellevància" a la formació d'ultradreta.

"Illa encara no ha negat que acceptarà els vots de Vox per impedir que hi hagi un president d'ERC", ha lamentat poques hores després que Illa hagi reclamat en una entrevista a TVE el seu "dret a reclamar a la majoria" per poder "governar a la cambra de Catalunya".

Preguntat per enèsima vegada sobre la possibilitat de pactar amb el PSC, Aragonès ho ha tornat a rebutjar frontalment i ho ha valorat d'"impossible". "Els catalanistes del PSC aposten per ERC perquè el PSC ha assumit el programa de Ciutadans", ha dit tot afegint que Illa no només és el candidat d'aquest partit, sinó també de Cs, el PP, Vox i l'Ibex 35. També ha tornat a reptar Illa i el seu equip de campanya a fer un 'cara a cara', del qual ha dit que el socialista se "n'amaga".

Així doncs, per a Aragonès el camí que cal seguir després del 14-F és el de la "via àmplia" i ha tornat a emplaçar JxCat, els comuns, la CUP i el PDeCAT a formar un govern "a favor de l'amnistia i l'autodeterminació". Preguntat sobre els vetos creuats, el candidat republicà ho ha aprofitat per reivindicar la centralitat de la seva candidatura al·legant que "a ERC ningú la veta".

Tot i afirmar que "mai" renunciaran a la via unilateral per exercir l'autodeterminació, Aragonès ha defensat que "ara hi ha una opció d'arribar a un acord ampli" a Catalunya per portar la proposta del referèndum a la taula de diàleg. "Si guanyo les eleccions, convocaré el Pacte Nacional pel Referèndum", ha avançat en aquest sentit.

La freda resposta a Torra

Aragonès ha respost fredament la crítica que ahir va fer el president inhabilitat, Quim Torra, a ERC i la CUP sobre una suposada "falta d'unitat antirepressiva" respecte a les acusacions de presumpta corrupció que pesen sobre la candidata de JxCat, Laura Borràs "Que no hi hagi hagut una unitat antirepressiva davant del cas de la Laura, em dol moltíssim", va retreure el president.

Aragonès ha tornat a defensar que "s'han d'aclarir tots els dubtes" sobre aquest cas i ha afirmat que "quan hi hagi noves informacions, ERC prendrà les decisions que cregui oportunes". De fet, la setmana passada aquest va ser un tema de picabaralla entre els dos socis de Govern pel fet que Borràs recordés que el president d'ERC, Oriol Junqueras, també està condemnat per malversació per la justícia espanyola.

Tanmateix, el candidat republicà ha donat per garantit el suport de la seva formació a una hipotètica investidura de la presidenciable de JxCat si aquesta queda per davant a les eleccions i ha rebutjat "especular" sobre la seva possible inhabilitació durant la investidura. En aquest sentit, ha emplaçat "la resta de forces independentistes" a fer el mateix davant la possibilitat que ERC sigui la guanyadora.