El candidat del PSC, Salvador Illa, ha estat incapaç de confirmar fins a tres vegades i, davant la insistència de la periodista Gemma Nierga, si rebutjarà els vots de Vox suposant que els necessités i li oferissin per ser investit president de la Generalitat.

En una entrevista a TVE, ha tirat del discurs de sempre sobre la "llunyania d'ideologies" entre socialistes i la ultradreta espanyola però en cap cas ha descartat la gran pregunta d'aquesta campanya: "Em presento per guanyar i governar i tinc dret a reclamar a la majoria governar a la cambra de Catalunya".

Després, ha matisat el discurs i ha relegat la responsabilitat de la decisió final a Vox, però en cap cas al PSC: "Com vol que compti amb ells, amb unes persones que m'estan dient que em volen posar a la presó? Ja està tot dit". Tot dit no perquè de les intencions d'Illa, a sis dies per anar a votar, encara no són evidents. Ara bé, sí considera que Vox "el vol posar a prova" i tenen "una actitud clarament venjativa".

"M'han dit ñordo"

A l'altra banda, contra qui també ha carregat tintes és amb l'independentisme. De fet, els situa com "els únics que volen dividir". En aquest grup no ha situat Vox com un partit que vol marcar les tensions al Parlament:  "Ens hem de retrobar tots, també amb els independentistes però els qui tenen aquest objectiu són ells".

Tampoc amb Esquerra sembla voler marcar cap apropament:  "No he parlat amb Oriol Junqueras, ni tinc interès ni deixo de tenir". Però Illa es compromet a reactivar la taula de diàleg, amb Madrid però també des de Catalunya: "Estic molt convençut de la meva catalanitat. Alguns ens han dit ñordos, ofereixo respecte però també demano respecte".

Repetir la fórmula Sánchez-Iglesias

Els únics socis de govern que Illa vol són els comuns, un duet entre ell i Jèssica Albiach, en paral·lel al del govern espanyol entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias: "Hi ha una majoria molt àmplia que vol un canvi a Catalunya i aspiro a que facin confiança a la meva candidatura.

I afegeix: "He plantejat una fórmula amb els Comuns, tampoc sumen a Madrid, PSOE i Podemos. El mateix faré jo amb els vots que hi hagi". Per tant, independentment de les majories, on busca guanyar la partida és en la investidura. I, en aquest primer obstacle, el gran interrogant continua sent què farà Vox i què acceptarà Illa.