La llibertat dels presos, la clatellada del Consell d'Europa i la represa de la taula de diàleg. Aquests són els passos endavant de l'independentisme que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat i reivindicat en una compareixença al Parlament aquest dimecres, on ha cridat partits, entitats, agents econòmics i socials i la societat sencera a sumar-se a un acord nacional per l'amnistia i el referèndum.

"Amnistia i autodeterminació. Aquesta és la voluntat majoritària de la ciutadania", ha defensat Aragonès, qui també ha demanat una "gran aliança" entre institucions i societat civil per "fer inevitable" tant la fi de la repressió com la celebració d'un referèndum d'independència.

"No hi ha una altra solució que no sigui el referèndum, és la solució que dona igualtat de condicions i que no obliga a ningú a renunciar al seu posicionament. Els que defensen la continuïtat dins d'Espanya poden guanyar en un referèndum", ha recordat.

Pere Aragonès, el vicepresidente Puigneró y la sala en el pleno del parlament - Sergi Alcàzar

El president Aragonès, amb el vicepresident Puigneró / Foto: Sergi Alcàzar

Pel que fa als partits que convocarà, el president ha fet una crida explícita a les formacions "que van donar suport a l'amnistia i l'autodeterminació", és a dir, independentistes i comuns, però no s'ha tancat a parlar amb altres. "Buscarem les complicitats de tothom", ha aclarit. Sí que n'ha exclòs Vox, però, en una rèplica minuts abans al líder del PSC a la Cambra catalana, Salvador Illa. "Cal un acord capaç d'aglutinar els que no defensen la independència però sí el dret a l'autodeterminació", s'ha conjurat.

L'impuls del Consell d'Europa

En la seva intervenció, Aragonès ha reivindicat els últims èxits de l'independentisme, com són la represa del diàleg amb l'Estat, "on es reconeix que hi ha un conflicte de naturalesa política" i la llibertat dels presos. Però ha fet especial èmfasi en l'informe del Consell d'Europa que reclamava a Espanya aturar la repressió contra el moviment independentista.

"El Consell d'Europa, organisme del qual forma part Espanya, va concloure que es té el dret de preguntar sobre la independència de Catalunya i que les condemnes de sedició eren injustes", ha afirmat.

Pere Aragonès en el pleno del parlamento, vista frontal - Sergi Alcàzar

Aragonès ha reivindicat els passos endavant de l'independentisme / Foto: Sergi Alcàzar

Pel que fa als presos, Aragonès ha celebrat el seu alliberament i ha valorat que el passat 23 de juny "Catalunya va viure un dia emocionant" per "l'alleujament que suposava per a ells, el seu entorn i la majoria de la societat que exigia la seva llibertat des de feia més de tres anys". En aquest sentit, ha celebrat que els indults hagin permès, per exemple, que el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, es puguin retrobar avui.

 

Taula de diàleg

Pel que fa a la taula de diàleg, Aragonès ha qualificat la negociació que s'obrirà amb l'Estat com "la més complexa de la història contemporània de Catalunya", però s'ha mostrat convençut que és la via per resoldre el conflicte a través de la consecució d'un referèndum.

A nivell intern, Aragonès ha garantit que treballarà per un "consens" independentista a la cambra baixa després que així l'hi reclamés el portaveu de Junts, Albert Batet, en una pregunta durant la sessió de control. Tot i voler separar els comptes espanyols de la taula de diàleg després que Batet hagués reclamat prendre totes les decisions amb "consens i amb una mirada compartida", el president ha subratllat que Junts trobarà la seva "mà estesa" per facilitar la coordinació "en tots els àmbits" per anar "a tot arreu" a defensar els interessos de Catalunya.

Pere Aragonès con el presidente de Junts, ALbert Batet en el pleno del Parlament   ACN

Aragonès i Batet, durant el ple d'aquest dimecres / Foto: ACN

Tribunal de Comptes

Per altra banda, Aragonès ha defensat davant dels cops de l'unionisme el fons de risc anunciat ahir pel Govern per avalar les fiances milionàries que el Tribunal de Comptes ha imposat a una quarantena d'ex alts càrrecs de la Generalitat.

"El Govern prendrà les mesures necessàries per donar cobertura als seus treballadors públics que hagin d'assumir responsabilitats en funció de la seva feina", ha respost al líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, tot recordant-li, a més, la presumpció d'innocència de què disposen els encauats, que podrien haver d'esperar anys fins que arribi la sentència definitiva.

La CUP insta a l'alternativa

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha demanat que la trobada de partits per un acord nacional per l'autodeterminació serveixi per a preparar "l'alternativa quan l'Estat es negui a reconèixer l'amnistia i a posar data per a un referèndum".

Reguant en el pleno del parlament, hablando - Sergi Alcàzar

La cupaire Eulàlia Reguant / Foto: Sergi Alcàzar

"Ha de ser una eina que acompanyi la mobilització i tots els col·lectius que busquen un horitzó de garantia de drets, els que volen la independència i també els que no la volen però volen tenir un habitatge garantit o que el Parlament pugui legislar lliurement", ha raonat en referència al recurs contra la llei de regulació de lloguers.

Illa i Albiach insisteixen en la taula de partits

En la rèplica a la compareixença, tant Illa com la líder dels comuns, Jéssica Albiach, han insistit que el Govern convoqui la taula de partits abans que l'Executiu es reuneixi amb el govern espanyol el proper mes de setembre.

Salvador Illa señalando, Laura Borràs en el pleno del Parlament - Sergi Alcàzar

Illa, durant la seva rèplica al president / Foto: Sergi Alcàzar

Illa ha retret a Aragonès que no la vulgui convocar quan el president Quim Torra sí que ho va fer. I ha citat l'informe del Consell d'Europa per reforçar la seva demanda, apuntant que es demana "l'obertura d'un procés de diàleg entre partidaris i detractors de la independència dins de Catalunya".

Illa ha assegurat que Aragonès l'ha decebut, l'ha acusat de fer un monòleg amb els que pensen com ell, i li ha demanat que sigui un "president sencer", que representi tots els interessos de tots els ciutadans de Catalunya.

Albiach, per la seva banda, ha retret a Aragonès i Illa el seu to "de confrontació" i els ha acusat de fer-ho "per acontentar els seus". Pel que fa a la reunió de partits, ha dit que si el problema és Vox, se soluciona no convidant-los.

Vox, Cs i PP, enrocats amb els tribunals

Com ja van avançar ahir, Vox, Ciutadans i el PP ja han anunciat que denunciaran davant dels tribunals el fons del Govern per avalar les fiances que demana el Tribunal de Comptes.

Garriga bebiendo agua en el pleno del parlament - Sergi Alcàzar

Ignacio Garriga ha acusat el Govern de "colpista" / Foto: Sergi Alcàzar

"La complicitat del Govern i de bisbes que han abandonat els seus feligresos no impedirà que els combatem i els retratem com el que són: uns delinqüents", ha apuntat el líder de l'extrema dreta a Catalunya.

"El nostre únic límit, ja que el govern d'Espanya sembla que no està disposat a posar-lo, és el Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem i el Tribunal de Comptes, la carcassa de l'estat de dret," ha alertat Carrizosa.

El president del PP català, Alejandro Fernández, s'ha fet seves les paraules d'Albiach sobre el to d'Aragonès i ha retret a Illa i Pedro Sánchez que la concessió dels indults només hagi servit perquè l'independentisme s'animi.

 

Imatge principal: el president del Govern, Pere Aragonès, en el ple d'aquest dimecres / Foto: Sergi Alcàzar