La dreta i l'extrema dreta espanyola tornaran a dur als tribunals les accions del Govern de la Generalitat. En aquest cas, serà per la creació del Fons Complementari de Riscos que l'Executiu ha anunciat aquest mateix dimarts per poder cobrir les fiances milionàries que el Tribunal de Comptes reclama a una quarantena d'ex-alts càrrecs de l'administració catalana. 

El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha tornat a titllar els consellers del Govern de "membres de la màfia separatista" i ha anunciat que els asseuran als bancs dels acusats. "Els membres de la màfia separatista, ara en el govern, acudeixen al rescat dels condemnats per malversació. En cas de prosperar, incorreran en el mateix delicte i els asseurem al banc dels acusats. Catalunya no és del separatisme. Recuperem Catalunya", ha tuitat.

El president del PP, Pablo Casado, ha exigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que eviti que la Generalitat doni cobertura a les reclamacions del Tribunal de Comptes. També en una piulada a Twitter, Casado ha afirmat que és una "malversació inadmissible" i un "frau dels que van malgastar els diners dels espanyols per donar un cop a l'Estat". "La seva taula amb independentistes no permet la prevaricació. Recorrerem sol·licitant la inhabilitació dels que ho aprovin", ha dit.

En el mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, que ha advertit l'Executiu que si decideix pagar les fiances als 34 ex-alts càrrecs encausats pel Tribunal de Comptes, estarà "robant als catalans" i "incorrent en un presumpte delicte d'encobriment i prevaricació".

Així s'ha pronunciat Martín Blanco en roda de premsa a la cambra catalana, on ha assegurat que la seva formació defensarà "sempre" els interessos "econòmics" de la Generalitat enfront del que considera que va ser un "saqueig" per part dels polítics i funcionaris de l'executiu acusats d'haver malversat diners públics en l'acció exterior entre 2011 i 2017.

El PSC i els comuns, amb dubtes

Menys clarament s'han pronunciat el PSC i els comuns. Els primers, tot i assegurar avui mateix que desconeixen els detalls de l'operació, ja van avisar ―en la mateixa línia que la dreta― que es podria estar incorrent "en un risc de malversació" si s'avalen aquestes quantitats milionàries.

Els comuns, tot i criticar el Tribunal de Comptes, han afirmat que volen que la solució tingui "base jurídica" i no sigui només "un pegat".

 

Imatge principal: el líder del PP, Pablo Casado, i el de Vox, Santiago Abascal / Foto: Efe