El Tribunal de Comptes ha acordat mantenir la fiança de 5,4 milions d'euros que reclama a 34 excàrrecs del Govern de la Generalitat de Catalunya en concepte de responsabilitat comptable pel presumpte ús irregular de fons per a les denominades ambaixades catalanes i per al Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, conegut com Diplocat.

L'organisme fiscalitzador ha arribat a aquesta conclusió després de dues sessions en les quals ha escoltat les al·legacions de totes les parts implicades en el procediment. En concret, ha fixat la xifra en 5.422.411,10 davant els 5.422.879,48; és a dir 468,38 euros menys.

Ahir van tenir la paraula les defenses i aquest dimecres ha estat el torn de la Fiscalia, dels representants legals de la Generalitat, dels del Diplocat i de les societats Advocats Catalans per la Constitució i Societat Civil Catalana, que figuren com a acusacions. Fonts presents en l'acte han informat a Europa Press que l'Advocacia de l'Estat no hi ha presentat al·legacions.

Francesc Homs al Tribunal de Comptes

Francesc Homs a la sortida del Tribunal de Comptes - ACN

L'exconseller de Presidència de la Generalitat i lletrat d'alguns dels excàrrecs als quals se'ls reclama la caució, Francesc Homs, ha retret —en declaracions a la premsa al sortir del tribunal— que la instructora del procediment no hagi estimat les seves al·legacions i hagi mantingut la xifra inicial anunciada ahir a l'acta de liquidació provisional.

També ha criticat que la intervenció de la Fiscalia en l'acte d'aquest dimecres hagi estat de "naturalesa política" i no hagi aportat al·legacions tècniques en favor o en contra de l'acta presentada per la instructora.

Fonts del procediment han explicat a Europa Press que els excàrrecs tindran un termini de 15 dies hàbils des del moment en què rebin la versió definitiva de l'acta de liquidació provisional per dipositar les fiances requerides. Si no abonen els diners es procedirà a l'embargament de béns. Els lletrats podran recórrer una vegada lliurats els diners.

 

Fiança milionària i solidària

El Tribunal de Comptes reclama 5.422.899,48 euros als 40 càrrecs i funcionaris de la Generalitat de Catalunya acusats de malversació comptable per destinar el pressupost per a la promoció exterior al procés independentista.

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, el càlcul que fa el tribunal és de 5.251.146 euros més 271.723,48 d'interessos. Aquesta quantitat s'ha fixat sumant la despesa relacionada amb el Diplocat i la quantitat fixada relacionada amb les despeses de l'organització de l'1-O.

Les quantitats fixades per a cadascun dels acusats estan pensades per respondre a una fiança de responsabilitat solidària. Sumades totes, pugen més del total que ha calculat el Tribunal de Comptes, que és de 5,4 milions d'euros. Això s'explica perquè en el cas que algun dels acusats no disposi de prou diners, seria un altre el que assumiria part de la fiança. La responsabilitat, per tant, és solidària i a cada un dels blocs de despeses investigades s'ha fixat la quantitat que correspondria assumir a cadascú i que aniran dipositant fins a arribar als 5,4 milions d'euros.

 

Imatge principal: Gonzalo Boye en la seva arriba al tribunal de comptes. / Foto: ACN