El cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa, ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que se segueixi "negant a reconèixer un conflicte entre catalans". En el seu torn de rèplica a la compareixença d'Aragonès al Parlament sobre la desjudicialització del conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol, el líder socialista ha tornat a demanar que el president reuneixi "la taula de diàleg dels partits catalans amb representació parlamentària". Illa sosté que cal un marc de diàleg "entre els que pensem diferent" per trobar "un punt de consens" que "segurament no ens resultarà satisfactori al 100% ni a mi ni a vostè", en referència a Pere Aragonès.

El cap de files del PSC al Parlament ha recordat que "fins i tot el president Quim Torra va reunir la taula de diàleg dels partits catalans dues vegades". En aquesta línia, ha afirmat: "Senyor Aragonès, li demano que sigui un president sencer".

Des del punt de vista de Salvador Illa, Aragonès és "un president per a mig Catalunya" perquè "no s'adreça a tota la ciutadania i aquesta meitat a la qual es dirigeix és cada vegada més petita". Illa ha argumentat que "això de separar-se d'Espanya té tan poca popularitat" que "només cal mirar les dades d'audiència dels partits de la selecció espanyola a l'Eurocopa". A ulls del que va ser ministre de Sanitat, Pere Aragonès ha fet "un discurs d'un portaveu d'un grup polític, no d'un president de la Generalitat".

 

Defensa dels indults

En el seu torn d'intervenció, el president del grup socialista al Parlament ha sostingut que "amb els indults, s'ha obert una nova etapa que deixa enrere 10 anys d'errors" i que el pas que va fer el Consell de Ministres "no va ser fàcil", però que és una prova que el govern espanyol "es va moure" amb una mesura que "es dirigeix a tot Catalunya i a tot Espanya".

De totes maneres, Salvador Illa ha remarcat que "la justícia va actuar perquè alguns van trencar amb l'estat de dret i cap democràcia permet que això es traspassi". L'exministre també s'ha mostrat contundent contra Aragonès per la seva posició "immòbil" respecte a l'amnistia i l'autodeterminació i li ha subratllat que "el marc de convivència es pot canviar, però a través dels procediments establerts".

Illa s'ha mostrat dur quan ha instat al president Aragonès a no "donar lliçons de democràcia" perquè, a parer d'ell, el republicà "va intentar suspendre unes eleccions", en relació amb l'ajornament dels comicis que el Govern va aprovar pel context de la pandèmia i que finalment la justícia va tombar.

Pacte per la Covid-19

En relació amb la situació del coronavirus a Catalunya, el socialista ha expressat "molta preocupació" per les dades i ha fet una crida "a la responsabilitat". De fet, ha asseverat que "s'ha de poder dir a la gent que no vagi de festa".

Salvador Illa ha manifestat que donaran suport al Govern en la pandèmia i ha plantejat un pacte en aquesta matèria, però no veu "predisposat" Aragonès perquè no ha atès la seva petició de reunió vinculada amb aquest tema.

 

Imatge principal: El cap de l'oposició, Salvador Illa, intervenint des del faristol del Parlament / Sergi Alcàzar