La tensió entre Esquerra i Junts, Rufián i Borràs, que vam veure ahir al Congrés dels Diputats, sembla que encara no ha arribat al Parlament català. Com a mínim, aquesta és la premissa que es vol marcar de portes enfora. El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ha donat una imatge de consens i no ha entrat a criticar les iniciatives que puguin venir motivades de cada conselleria: "Estaré al costat de tots els departaments, siguin del partit que siguin", ha dit en una entrevista a TV3.

En aquest cas feia referència a la proposta del conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, basada a reobrir les terrasses al 50% cada migdia. Tot i això, era el mateix vicepresident qui ahir admetia que la proposta del conseller de Junts "creava confusió". De moment, ha quedat descartada i s'ha marcat una data en comú de reobertura, pendent d'oficialitzar-se pel Procicat: el 23 de novembre.

Defensa El Homrani

Però Aragonès també ha defensat la feina del conseller del seu partit, Chakir El Homrani, al capdavant de Treball i Afers Socials: "Mantinc la confiança entots els membres de Govern, el de Treball juntament amb el de Salut estan afrontant les coses més complicades ara mateix. Estem exigint moltes respostes, molt ràpid. Evidentment ningú és perfecte i reclamem arreglar-ho i solucionar-ho".

La resposta comuna que tot el Govern dona quan es qüestiona el fracàs de l'accés a les ajudes per a autònoms a través d'Internet i la insuficiència de la dotació econòmica és donar la responsabilitat a les mancances del govern espanyol. "Per això volem la independència", defensa la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, en una entrevista a TVE. Aragonès ha anat en aquesta línia però no ha pogut defugir d'acceptar l'error que va cometre el govern de coalició.

Tot i això, el missatge reiterat és el mateix: "Defugiré qualsevol picabaralla que pugui semblar partidista. Tots els departaments fan propostes i després prima el criteri sanitari, mirem quines mesures podem aplicar".

A les portes de les eleccions del 14 de febrer, Aragonès defensa la línia de joc net i compara la tasca del Govern amb la de grans països europeus amb qui s'havien emmirallat i aplaudit per les restriccions adoptades: "Ningú pot sortir d'aquesta pandèmia dient jo ho he fet millor que els altres". I en clau de futurible, avança que donaran més ajudes continuades, arribaran a més gent i amb mecanismes de suport. A tall d'exemple, les mesures que donaran als autònoms.

Malgrat tot, tornem al principi. La divisió entre Esquerra i Junts continua marcant-se en altres àmbits com el del Congrés dels Diputats. Rufián va acusar Borràs al·ludint a la marca de la bossa que porta, a tall d'exemple.

I Vilalta, que no comparteix les maneres de Rufián, tampoc defuig la polèmica: "Tots el coneixem, per la manera d'expressar-se i que connecta amb molta gent". Per això, i més enllà del que donin els resultats electorals, treballen per posar "el comptador a zero" entre ambdós grups polítics.