Negociar els pressupostos de l'Estat no els fa "menys independentistes", sinó "més útils". D'aquesta manera Gabriel Rufián ha sortit a defensar que ERC s'obri al diàleg amb l'Estat. No només això: el portaveu republicà ha entrat en el cos a cos amb Laura Borràs, rebatent, sense mencionar-la directament, que "porta massa temps portant jaquetes de 1.000 euros". Si bé ha valorat positivament els comptes presentats per La Moncloa, també ha recordat els reiterats incompliments de l'Estat amb Catalunya. I ha conclòs amb una advertència: ERC i Ciutadans "no són compatibles". Només ha garantit el seu sí a negociar. Per a la votació final, ha recordat, "falten tres setmanes".

A diferència de JxCat i la CUP, ERC votarà avui en contra de les esmenes a la totalitat. L'endemà de rebre moltes crítiques i retrets de Junts, Gabriel Rufián ha centrat part de la seva intervenció a rebatre'ls. Després de repassar les xifres de desigualtat a Catalunya, ha defensat que "ERC no és menys patriota ni menys independentista per dir això". Al contrari, ha afirmat que "ens fa més polítics i, sobretot, més útils". El portaveu d'ERC al Congrés ha alertat que, en aquests moments, "seria terriblement irresponsable no escoltar, no parlar, no dialogar, no negociar possibilitats de millora i protecció de les condicions materials de vida de la gent".

A partir d'aquí, Rufián ha entrat en el cos a cos amb Laura Borràs, tot i que no s'hi ha referit explícitament: "Qui digui que això és absurd, que és una pèrdua de temps o, pitjor encara, que és una traïció al poble de Catalunya, és perquè s'ho pot permetre, perquè porta massa temps portant jaquetes de 1.000 euros, passejant bosses de Michael Kors, perquè porta massa temps en càrrecs públics".

El portaveu d'ERC també ha recordat la seva incompatibilitat amb Ciutadans. "Ja n'hi ha prou de terraplanisme ideològic", ha assegurat, tot recordant les grans diferències amb el partit d'Inés Arrimadas. "Si realment es vol salvar la gent i no un dels partits de la foto de Colón, val la pena fer-ho amb ERC", ha dit a Montero. També s'ha dirigit a Podemos: "Si callen davant l'operació de salvar el soldat Cs, els següents seran vostès".

Montero insisteix a sumar Cs

La ministra d'Hisenda ha fet servir el seu torn per respondre a Rufián. María Jesús Montero ha aprofitat la seva intervenció per demanar als republicans que abandonin la "política de vetos creuats" amb Ciutadans. Ha justificat que aquest és un "moment extraordinari" que requereix "aparcar les diferències" entre formacions. "No trobo cap raó perquè algunes forces que defensen els interessos de Catalunya no aprovin aquest pressupost en un moment en què els recursos són imprescindibles per protegir la gent i recuperar el potencial econòmic que té Catalunya", ha sostingut.