La conselleria d’Empresa i Coneixement ha preparat una proposta de desescalada de les restriccions en els sectors que han quedat sense activitat per frenar l'expansió del coronavirus. El departament que encapçala Ramon Tremosa proposa baixar aquest divendres un graó les restriccions, la qual cosa hauria de permetre a bars i restaurants obrir les terrasses al 50% per servir menjars entre les 13 i les 16 hores, a banda del menjar per emportar que actualment ja poden servir.

Segons la proposta que el departament ha treballat amb els sectors i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, aquest primer nivell de desescalada permetria al comerç de béns no essencials obrir al 30%, però sense l'actual limitació de l’espai a 800m2, amb cues limitades i sense la limitació d’una persona per venedor; pel que fa als centres comercials, es reobririen els caps de setmana amb una limitació del 30% i sense haver d’acotar l’espai a 800 m2; també podrien reobrir al 30% els mercats de marxants, tot i que quedaria en mans dels ajuntaments decidir si es manté la limitació a parades d’alimentació.

Centres d'estètica

Els centres d’estètica, o de serveis que impliquin contacte personal proper —tret de perruqueries i serveis sanitaris, que han quedat exclosos de les restriccions— podrien reobrir amb cita prèvia i amb limitació d’una persona per cada prestador de servei. 

Totes les mesures proposades es plantegen en funció de les dades sanitàries i s’haurien de dur a terme preservant la distància física interpersonal de seguretat, l’ús de mascareta i garantint el rentat de mans per accedir als establiments o les activitats. 

L’esquema plantejat pel Departament d’Empresa i Coneixement parteix de quatre nivells, a partir del nivell 4, que és l’actual sense activitat, per passar al nivell 3b, que és el que la conselleria proposa aprovar aquest divendres, que representaria una recuperació d’activitat del 50% de sectors actualment tancats.

conseller Ramon Tremosa Govern Ruben Moreno

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa

La proposta del Departament d'Empresa està a disposició de la conselleria de Salut des de la setmana passada. Tot i que el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va assegurar dilluns a RAC1 que la conselleria proposarà allargar quinze dies més les restriccions vigents fins ara, la titular de Presidència, Meritxell Budó, va deixar aquest dimarts la porta oberta a relaxar algunes de les limitacions.

Budó va explicar que entre dimecres i divendres, quan s'haurà de prendre la decisió, el Procicat ha d'estudiar les dades per plantejar si allarga les restriccions o opten per flexibilitzar-les.