El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut els set presos polítics de Lledoners a la sortida de la presó aquest dimecres al migdia. Uns minuts després, un cop ja tots ells s'havien dirigit al centenar de persones que els han vingut a veure, Aragonès ha fet una breu compareixença on ha clamat per l'amnistia i per una solució política al conflicte, que passa per un referèndum.

Aragonès ha parlat de "dia d'alegria per als presos i les seves famílies" i, fent un joc de paraules, ha demanat convertir l'alegria en "energia per a una solució global, que ha de ser l’amnistia que ha de permetre el retorn de les exiliades i exiliats".

El president ha demanat "que no hi hagi mai més cap pres ni presa política a Catalunya" i ha defensat una "solució política, una solució democràtica". "Que la gent voti el futur de Catalunya en un referèndum on defensarem la independència", ha dit.

 

 

Aragonès ha vingut a Lledoners acompanyat dels consellers de Salut, Josep Argimon; Natàlia Garriga, de Cultura, i Violant Cervera, de Drets Socials. 

Els set presos polítics de Lledoners han sortit reafirmant-se en el seu compromís amb la independència i la seva lluita per l'amnistia. La mesura de gràcia del govern espanyol, condicionada a no delinquir, i la seva posada en llibertat genera un sentiment contradictori que els set presos de Lledoners han volgut aclarir davant el centenar de persones que els han volgut veure sortir de la presó. De fet, en el moment de la sortida, s'ha pogut sentir algun xiulet, ràpidament tapat per crits d'"independència".

El tribunal que els va jutjar i sentenciar ha signat aquest matí l'extinció de les penes, segons l'argumentació de l'indult acordat ahir pel Consell de Ministres, signat després pel rei Felip VI i publicat aquest matí a primera hora al BOE.

Amb la publicació al BOE s'ha donat per formalitzat el tràmit, i també, la notificació del govern espanyol al Tribunal Suprem. I en només unes hores, tal com estava previst, Manuel Marchena ha extingit la pena i ha tramitat la interlocutòria d'excarceració que han firmat ja tots els presos dins la presó just abans de sortir, quan els han notificat oficialment que són lliures per la mesura de gràcia adoptada per l'executiu de Pedro Sánchez.

La sortida ha estat conjunta, amb foto de grup i una breu declaració a les portes de Lledoners, la presó on han estat tancats bona part dels 1.300 dies entre reixes.