A primera hora d’aquest dimecres, 23 de juny, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat els reials decrets pels quals es concedeixen els indults als condemnats pel procés sobiranista. Dins l’apartat Altres disposicions i ordenats alfabèticament, apareixen els decrets que indulten Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

Indult a Dolors Bassa

 

 

Indult a Jordi Cuixart

 

 

Indult a Carme Forcadell

 

 

Indult a Joaquim Forn

 

 

Indult a Oriol Junqueras

 

 

Indult a Raül Romeva

 

 

Indult a Josep Rull

 

 

Indult a Jordi Sànchez

 

 

Indult a Jordi Turull

 

 

La publicació al BOE dels decrets era un pas necessari per accelerar la sortida de la presó dels nou condemnats, prevista per a aquest migdia. Un cop publicats els decrets, prèvia signatura del rei Felip VI, es preveu que la sala segona del Tribunal Suprem en prengui coneixement i procedeixi a dictar l’excarceració dels nou dirigents independentistes.

“Utilitat pública”

Es tracta de nou expedients individualitzats, cadascun amb els seus arguments, però per sobre de tot el govern espanyol subratlla la "utilitat pública" que comporta, un dels arguments que la legislació posa damunt la taula per concedir la mesura de gràcia. Fonts del Tribunal Suprem asseguren que no demoraran el seu tràmit de liquidació de penes.

I ara es podrien revocar? Tal com ja ha anunciat l'extrema dreta, s'espera ara un recurs contra els indults per part de Vox, que va ser part en el judici del procés. No obstant això, molts juristes qüestionen que puguin prosperar per la manca de legitimitat de la formació de Santiago Abascal. En canvi, per a l'independentisme és una mesura que es queda curta i insisteix en l'amnistia.

Indults parcials

Els indults als presos polítics no podien ser totals amb l’informe en contra del Tribunal Suprem. Per això han acabat sent parcials: liquiden tota la pena de presó, però no la d’inhabilitació. A més de tot això, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, hi va voler afegir una condicionalitat: la mesura de gràcia no pot ser revocable, però sí “reversible”, segons fonts de justícia. Per aquest motiu la mesura de gràcia està condicionada que els indultats no “reincideixin” en un determinat termini, que va dels tres als sis anys. Quedarien sense efecte.

El termini més llarg, de sis anys, el tenen l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull. Amb cinc anys es troben els líders socials Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Amb quatre anys, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconseller Raül Romeva. I amb tres anys, l’exconsellera Dolors Bassa.

 

Imatge principal: Els condemnats, durant el judici