En els dos mesos i mig que queden fins les eleccions de febrer, ERC vol blindar el vicepresident Pere Aragonès de les lluites partidistes per posar en valor el seu perfil institucional. La ferum de precampanya que impregna l'ambient ho posa difícil, més tenint en compte que l'actual president en funcions serà el candidat a la presidència el 14-F. El penúltim ple del Parlament abans de la seva dissolució el 22 de desembre n'ha estat un exemple més.

La gestió de la pandèmia i les crisis econòmica i emocional que se'n deriven, l'acord de pressupostos dels de Junqueras amb la Moncloa i les baralles i contradiccions que sovintegen l'aliança del Govern de la Generalitat on segueixen convivint, com poden, ERC i JxCat, han centrat la bateria de preguntes al vicepresident Pere Aragonès

pere aragones   sergi alcazar (3)

En plena sessió matinal al Parlament, han irromput les dades sobre la situació de l'epidèmia a Catalunya, que situen l'índex de transmissió del virus al límit que marca el canvi de tram en el pla de desescalada del Govern. Avui es troba a 0,89 —cinc punts més que ahir—, i si està per sobre de 0,9 no es pot avançar. El Departament de Salut explica que ja preveien que els indicadors podien repuntar lleugerament aquests dies. Just abans, Aragonès treia pit de la gestió del seu Govern. "Hem revertit la segona onada amb més rapidesa" que altres territoris. Concretament, ha subratllat que "amb les mesures impopulars" que ha decidit prendre el seu executiu, s'està "anant tres vegades més ràpid que Madrid, en reducció de contagis, de llits d’UCI, de pressió hospitalària".  I ho ha rematat deixant clares les prioritats del seu Govern: "Sense vides no hi ha negoci que valgui". 

Alhora, el vicepresident ha anunciat que la Generalitat treballa en un pla de salut mental per fer front a la "crisi emocional" que genera la pandèmia

"Abans de criticar, mirin casa seva"

De la sessió de control, encara un altre titular, aquest per rebatre les crítiques de la líder dels comuns a les repetides declaracions contradictòries que surten de Palau en funció de qui agafi el micròfon. Jèssica Albiach ha lamentat que en les últimes 24 hores, per exemple, la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó (JxCat), va alertar que potser caldria posar el fre a l'avenç del pla de desescalada; mentre que, instants després, Aragonès i la consellera de Salut, Alba Vergès (ERC), afirmaven que el pas de fase previst per dilluns "no està en perill"

"Els governs de coalició no són fàcils, vostè ho sap, tothom ha de mirar com té casa seva abans de criticar els altres", ha replicat Aragonès. El vicepresident furgava així en les desavinences manifestes del govern de coalició a l'Estat entre socialistes i Podemos. L'última, sobre com ha de ser la reforma del delicte de sedició

Que paguin més els rics de Madrid

L'equip de Vicepresidència ha aprofitat la sessió de control per insistir en les bondats d'un dels punts que contempla l'acord pressupostari d'ERC amb Pedro Sánchez, el que preveu combatre la competència deslleial que fa Madrid a la resta de comunitats autònomes en matèria tributària, el famós dúmping fiscal. Tal com l'ha definit Aragonès, el resultat dels "deliris de grandesa del projecte d'Aznar", de "buidar les perifèries per fer gran la capital". 

Aprofitant una pregunta del seu company de files, Ernest Maragall, Pere Aragonès ha adreçat un missatge velat a JxCat, que tant ha criticat l'harmonització fiscal que volen promoure els republicans de la mà del PSOE i Podemos. "Aquest Parlament va aprovar en reiterades ocasions denunciar aquesta situació", ha recordat. I s'ha fet amb els vots de Junts. 

En paral·lel, ha volgut sortir al pas d'aquells qui es queixen que l'objectiu que persegueix aquesta mesura és apujar impostos als madrilenys a discreció. "No exigim que la classe treballadora madrilenya pagui més, sinó que els rics paguin més".