El Govern de la Generalitat ha llançat un toc d'alerta arran del repunt que han experimentat les darreres 24 hores les dades sobre la incidència del coronavirus a Catalunya i ha fet una crida a "evitar al màxim l'activitat social". "Això ens podria indicar que la tendència comenci a capgirar una altra vegada", ha advertit la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern.

Les dades que s'han fet públiques avui han mostrat un creixement en les xifres de contagis i morts pel coronavirus, una setmana després de posar-se en marxa la desescalada de les restriccions dictades pel Govern i a les portes del pont del proper cap de setmana. Segons les xifres de les darreres 24 hores, l'índex de contagi ha passat de 0,78 a 0,84.

Canvi de tram

"Si seguim aquesta tendència, estem en risc de poder arribar a 0,9. Si cap a dijous d'aquesta setmana continua aquesta tendència, amb molta probabilitat no podríem passar de fase", ha advertit Budó, que no ha amagat la preocupació de l'executiu davant de les dades. En qualsevol cas, la decisió sobre si es pot o no passar de tram el 7 de desembre s'adoptarà entre dijous i divendres d'aquesta setmana i la consellera ha mostrat la confiança que es pugui continuar progressant en la desescalada.

Això no obstant, ha insistit repetidament del risc que "aquestes dades es disparin" i impedeixin preservar la possibilitat de mantenir, tot i que reduïdes, les reunions familiars de Nadal. "El que fem en aquest pont pot tenir conseqüències per a Nadal", ha advertit. En aquest sentit, ha recordat que el confinament municipal es manté vigent a tot el territori i per tant, encara que hi hagi un trasllat a la segona residència, no es podrà canviar de municipi.

govern 1/XII aragonès budó / Jordi Bedmar

El vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera Budó durant la reunió de Govern / Jordi Bedmar

Eleccions

Pel que fa a la mesa de partits que s'ha convocat per a aquest divendres, Budó ha explicat que l'objectiu és "afrontar i validar conjuntament" amb els partits els protocols elaborats pel Govern i el Procicat per garantir que el 14-F es pugui dur a terme la jornada electoral de manera segura, així com els drets democràtics de participació política.

Després de les darreres polèmiques sobre el calendari electoral, la consellera ha evitat entrar a valorar si s'han d'ajornar o no les eleccions arran de la pandèmia. Això no obstant, ha recordat que és el Govern qui té la darrera paraula sobre el manteniment o no del calendari electoral, però que ho decidirà escoltant els partits.

Ximo Puig

Pel que fa a la reunió d'aquesta tarda del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, amb el vicepresident, Pere Aragonès, amb motiu de la visita del polític valencià a Catalunya, Budó ha assegurat que "és una visita de cordialitat, de cortesia", i que "a manca de president de la Generalitat, es trobarà amb el vicepresident".