Tendència a l'alça. Els nous contagis per coronavirus continuen per sobre dels 1.000. Segons les dades que ha facilitat aquest dimecres el Departament de Salut, s'han registrat 1.462 nous casos en les últimes 24 hores, i ja en són 343.867 des de l'inici de la pandèmia. Aquest dimarts se'n van detectar 1.505, mentre que dilluns en van ser 561 i diumenge 1.162. Pel que fa al nombre de morts, les dades també pugen. S'han notificat 39 noves víctimes mortals —ahir n'hi va haver 62, dilluns 36 i diumenge 33—, i la xifra total ja s'eleva fins als 15.967.

Tot i les xifres, l'índex de contagi puja significativament fins al 0,89 després de dies oscil·lant entre el 0,77 i el 0,78. Respecte a les dades d'ahir, hi ha hagut una pujada del 0,05. És a dir, cada 100 persones en contagien ara 89. Pel que fa al risc de rebrottambé hi ha hagut un augment. Ha passat del 201 d'ahir al 210 d'avui.

Les úniques dades positives es troben als centres hospitalaris. De fet, l'evolució és el que més preocupa les autoritats sanitàries, perquè el sistema sanitari continua pressionat. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades clau per veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Pel que fa als nous ingressos, baixen. Salut n'ha notificat un total de 1.674, 44 casos menys que ahir. Els pacients d'UCI també estan en descens, dels 454 d'ahir als 449 d'avui, 5 menys.  

Perilla el tram 2?

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que els indicadors epidemiològics avancen "com estava previst" i ha dit que la pujada que s'ha vist al balanç d'aquest dimarts no posa en perill el pas al tram 2, que el pla de reobertura preveu per a dilluns vinent.

"Estem segons el previst; continuem amb una baixada, que pot ser menys intensa, i ja prevèiem que pogués augmentar o ralentir-se els pròxims dies o la setmana que ve", ha dit la consellera. Tot i això, el vicepresident amb funcions de president del Govern, Pere Aragonès, ha demanat "màxima prudència" i ha dit que les pròximes setmanes seran "decisives". "Que aquest aire de reobertura sigui amb tota la consciència", ha afegit Vergés.

En una compareixença conjunta al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, Vergés ha demanat "un compliment molt estricte" de les restriccions per poder "seguir avançant amb el calendari" previst pel pla de reobertura. Precisament sobre això, ha confiat que dilluns que ve es podrà canviar de tram i no hi haurà "sorpreses". En ser preguntada per si el canvi en els indicadors d'aquest dimarts canvia el context, Vergés ha insistit que de moment els indicadors segueixen apuntant que és possible fer el canvi de fase. "Estem en el previst", ha assegurat.

 

Imatge principal: tests ràpids per detectar coronavirus / Efe