Just el mateix dia que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha viatjat fins a Madrid per trobar-se amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el Tribunal de Comptes ha donat a conèixer la fiança que ha imposat a 40 exalts càrrecs de la Generalitat acusats de malversació comptable per destinar el pressupost per a la promoció exterior al procés independentista: 5,4 milions d'euros.

I el mateix president ho ha denunciat a través d'un tuit mentre es trobava a l'AVE amb destinació Madrid. "L’acarnissament del Tribunal de Comptes és una aberració. Una més. Des del Govern mostrem tot el suport als companys i companyes afectats. Treballem per acompanyar-vos en el procés que avui s’obre. Res ens aturarà", ha escrit en un primer tuit.

aragones TUIT

Precisament, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha promès avui mateix que l'Executiu serà "al costat dels afectats" per aquesta causa, la qual ha titllat de nova "onada repressiva" contra el moviment independentista. Ara bé, la portaveu no ha aclarit si serà el Govern qui pagui la fiança si els afectats finalment no la poden assumir.

En un segon tuit, Aragonès s'ha mostrat determinat de cara a la trobada que mantindrà aquesta tarda amb el president espanyol. "Cap a Madrid. És temps d’acció i no de renuncies. Catalunya reclama l’amnistia i l’autodeterminació. I la fi immediata de la repressió. Reactivar el diàleg sincer i la negociació amb l’estat és la prioritat, sabent d’on venim, on som i on volem anar. Nosaltres ho tenim clar", ha reivindicat.

Denúncies de Mas, Puigdemont i Junqueras

També ha estat contundent la reacció d'altres dirigents independentistes, com els mateixos expresidents Artur Mas i Carles Puigdemont, que es troben imputats. De fet, la defensa d'aquest últim estudia la denuncia d'aquest procediment davant la justícia belga. "Això és una persecució en tota regla. Es pretén la nostra mort civil, la nostra ruïna. Però ja ens estem defensant com a polítics", ha blasmat per la seva banda Mas.

També el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va denunciar ahir la situació lamentant que "el Tribunal de Comptes embargarà la casa dels nostres fills" i que "cap democràcia del món s'hauria de permetre el luxe de represaliar als fills de ningú". "La repressió no només és una xifra econòmica a pagar injustament, sinó el patiment que aquesta genera", ha apuntat. El líder d'ERC va afegir que no pararan de treballar fins que "tots els represaliats siguin lliures".

 

Imatge principal: el president de la Generalitat, Pere Aragonès / Foto: Sergi Alcàzar