La persecució del Tribunal de Comptes contra els responsables de l'acció exterior del Govern entre els anys 2011 i 2017 pot acabar portant cua més enllà de l'estat espanyol. La defensa del president Carles Puigdemont, en mans de l'advocat Gonzalo Boye, estudia la denúncia d'aquest procediment davant la justícia belga.

"Farem ús de tots els mecanismes per exigir responsabilitats per aquest acte. Querella o demanda. No escatimarem esforços, perquè és clarament un atropellament", ha assegurat Boye en declaracions a ElNacional.cat. El Tribunal de Comptes ha fixat en 5,4 milions la fiança que reclama als responsables del Govern per fons suposadament malversats de l'acció exterior i en el cas de Puigdemont li reclama 1.981.45,47 euros, arran de despeses de les delegacions, viatges o accions a l'Exterior durant el seu mandat com a president de la Generalitat.

El fet que la residència de Puigdemont estigui fixada actualment a Waterloo comporta que és a Bèlgica on patirà el perjudici d'aquesta acció del Tribunal de Comptes i és a la justícia d'aquell país on haurà de recórrer, segons el seu advocat.

Suplicatori

En comparèixer davant la instructora delegada del cas, María Esperanza García Moreno, l'advocat li ha advertit que en la documentació que se'ls ha lliurat no consta que el Tribunal hagi demanat un suplicatori per poder actuar contra Puigdemont, atès que gaudeix d'immunitat per la seva condició d'eurodiputat.

La instructora ha replicat que no li calia, però Boye, que adverteix que qualsevol acció contra el seu defensat es veu protegida per la seva immunitat, ha fet constar en acte la no existència de cap suplicatori ni petició al respecte, i inclourà aquests fets en les seves al·legacions.

Vulneració de drets

L'advocat, que també s’encarrega de la defensa de Martí Anglada i Josep Suárez, advertirà a través de les seves al·legacions que aquest procediment està afectant drets bàsics com són el dret a defensa, a un procés amb les degudes garanties, a la tutela judicial efectiva, al jutge imparcial predeterminat per llei, el dret a la propietat privada, a la presumpció d’innocència, a la seguretat jurídica, i a la vulneració de la bona fe processal.

Així mateix, denunciarà un “caràcter inquisitorial” del procediment que està duent a terme el Tribunal de Comptes, “impropi d’un estat democràtic i de dret”.

Tracte d'expresident

Així mateix, la defensa de Puigdemont denunciarà a través de les seves al·legacions que el Tribunal de Comptes està derogant l'Estatut per la via dels fets, atès que l'acció exterior del Govern està prevista en el text estatutari. 

L'advocat ha protestat igualment davant el tractament amb què es dirigia la instructora al seu defensat, com a senyor Puigdemont, i li ha exigit el tracte que li correspon és de Molt Honorable, atès que manté intactes els honors com a expresident de la Generalitat.

Denúncia per prevariació

L'advertiment de Boye sobre la denúncia contra el Tribunal s'afegeix al que també va fer el 10 de juny l'exconseller Francesc Homs, que va advertir públicament la delegada instructora que, si no corregeix les seves resolucions, presentarà una querella per prevaricació contra ella.

En les al·legacions presentades davant del tribunal, s'hi inclouen protestes per l'actuació de García Moreno, a la qual acusen "d'arbitrarietat administrativa que dona lloc a resolucions injustes". A més, adverteixen que aquestes resolucions injustes s'han adoptat sabent que ho són.

 

A la imatge principal, l'advocat Gonzalo Boye a les portes del Tribunal de Comptes / Efe